Публична лекция „Уроци от европейската интеграция и значението им за икономическата интеграция в Югоизточна Азия"

понеделник, 27 април 2015 16:40

Лекция на тема "Уроци от европейската интеграция и значението им за икономическата интеграция в Югоизточна Азия" изнесе пред студенти Ким Сънг-хо, генерален директор на дирекция „Двустранно икономическо сътрудничество“ в Министерството на външните работи на Република Корея.

Доц. д-р Пламен Ралчев от катедра „Международни отношения“ представи госта и изрази увереност, че лекцията ще очертае важни паралелни аспекти в развитието на европейските и източноазиатските страни, както и новите измерения в сътрудничество на Република Корея.

Лекторът Ким Сънг-хо (вдясно) и доц. Пламен Ралчев

Международните отношения са наука за изграждане на мира между различните държави и техните народи, посочи Ким Сънг-хо  и се позова на богатия си опит като дипломат. Той разгледа паралелно процеса на интеграция в Европа и в Югоизточна Азия, заостри вниманието към мотото на Европейския съюз „Единни в многообразието“ и необходимостта от компромиси при осъществяване на интеграционната кауза.

В лекционната зала

Лекторът определи като безпрецедентен пример най-успешното обединение в историята на света – Европейския съюз и се спря на основните уроци, които трябва да бъдат приложени при интеграцията на страните от азиатския регион. Той изброи трудностите: липса на доверие между държавите, отсъствие на водещи лидери в обединителния процес и др.

Студентите

Ким Сънг-хо очерта основните насоки за развитие на интеграцията в Югоизточна Азия и посочи трите възможни пътя за постигане на целта: чрез търговия, фокусирана върху интегрирането  и изграждането на доверие между страните в региона, чрез съгласуване на икономическите и политическите действия, така че те да водят към засилване на доверието между държавите,  чрез изграждане на по-добра инфраструктура. Всичко това ще доведе до оформянето и на икономически пояси по „пътя на коприната“, за да се улеснят връзките между държавите  и тяхното интегриране в политическо, икономическо и културно отношение, посочи лекторът.

Галерия снимки от Публична лекция „Уроци от европейската интеграция и значението им за икономическ ...