Дискусия с френския посланик Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан за общата външна европейска политика

четвъртък, 02 април 2015 14:23

„Обща външна европейска политика – възможна ли е?“ бе темата на публичната дискусия с Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, организирана от факултет „Международна икономика и политика“, Студентската асоциация за изследване на международните отношения САИМО и Студентския съвет. На събитието в голямата конферентна зала присъстваха проф. д-р Георги Генов, декан на факултет „Международна икономика и политика“, преподаватели, студенти.

При откриването на дискусията. Отдясно наляво: проф. д-р Георги Генов, Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, гл. ас. д-р Цветомир Цанов, Боян Ставрев, зам.-председател на САИМО, Денис Димитров, председател на Студентския съвет 

Модераторът на дискусията гл. ас. д-р Цветомир Цанов от катедра „МИО и бизнес“ отбеляза, че срещата с Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан е пета поредна за една година и установява добра традиция за дискусии по най-актуални теми, определяни от активността на самите студенти в университета.

Външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз, която се развива в продължение на много години, дава възможност на Съюза да говори и действа като едно цяло по световни проблеми, отбеляза в лекцията си френският посланик. Той констатира, че шанса за съвместни действия осигурява на страните-членки по-голямо влияние, отколкото те биха имали, ако всяка от тях следваше само своя собствена политика.

Френският посланик

Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан се спря на историческите измерения на темата, договорната основа, инструментите, с които разполага ЕС. Той фокусира вниманието си върху договора от Лисабон (от 2009 г.), с който бе укрепена тази област на политиката чрез създаването на поста върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) – дипломатическия корпус на ЕС.

По време на дискусията в голямата конферентна зала

Има ли смисъл Европейският съюз да има външна политика като не е държава? И има ли смисъл държавите-членки да имат самостоятелна външна политика при общата европейска политика?, попита риторично френският посланик и даде утвърдителен отговор и на двата въпроса. Съществуването на обща външна политика не изземва, а укрепва политиката на държавите-членки, съдейства за опазване на мира и подсилването на международната сигурност, насърчаването на международното сътрудничество и др.

Участници в срещата-дискусия

Френският посланик отговори на въпросите на студентите, свързани с бъдещите отношения на ЕС и САЩ, събитията в Украйна и др.

Галерия снимки от Дискусия с френския посланик Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан за общата външна европ ...