Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев за предизвикателствата в сектора

четвъртък, 26 март 2015 15:36

Катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“ организира публична лекция на Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание, на тема: „Състояние и перспективи в развитието на електроенергетиката в България“.

Делян Добрев по време на публичната лекция. Вдясно: гл. ас. д-р Марин Маринов, модератор на срещата, и доц. д-р Пенчо Иванов, ръководител на катедра "Маркетинг и стратегическо планиране"

Това, което се случва в енергетиката днес, ще даде резултат след 10 и повече години, отбеляза в началото на изложението си Делян Добрев, давайки примери с АЕЦ „Белене“, проучването на газови находища и др. С конкретна фактология той насочи вниманието на аудиторията към трите най-големи предизвикателства пред енергетиката сега: дефицитите в системата, енергийната зависимост на страната и енергийната (не)ефективност на българската икономика.

Студентите в зала "Тържествена"

Депутатът заяви, че в краткосрочен план трябва максимално да се свие дефицита в системата, който е около 800 млн. лв. годишно и нараства, тъй като регулираният пазар продължава да намалява с излизането на все повече малки фирми на свободния пазар. Добрев конкретизира  и възможностите за диверсификация в сектора с проучването на находището „Хан Аспарух“ в Черно море, за което още в средата на 2012 г. бе сключен договор с „Тотал“, OMW и „Репсол“, и подготовката за проучването на другите два черноморски блока „Силистар“ и „Терес“. Той бе категоричен, че реформите трябва да се осъществят не само с промяната в законодателството и ограниченията при изкупуване на скъпата енергия, но и  оптимизиране работата на дружествата и преразглеждането на социалните разходи.

Делян Добрев

Председателят не Комисията по енергетика се спря и на въпроса за пълната либерализация на енергийния пазар, работата на енергийната борса и др.

Галерия снимки от Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев за предизвик ...