Научен семинар „Информационната система за интегрирана оценка на риска от природни бедствия“

сряда, 25 март 2015 11:55

Научен семинар „Информационната система за интегрирана оценка на риска от природни бедствия“ се проведе в голямата конферентна зала на университета. Форумът бе осъществен с финансовата подкрепа на фонд „Научни изследвания“.

Доклад на тема „ИКТ предизвикателствата в управлението на извънредни ситуации“ изнесе проф. д-р Димитър Велев от катедра „Информационни технологии и комуникции“. Къде възникват природните бедствия, имат ли класификация, какви са последиците от тях и какво можем да направим, коментира той. Проф. Велев отбеляза, че природните бедствия нарастват и то не линейно, а в геометрична прогресия. При това очакванията са техният мащаб да продължи да се увеличава. Задачата е не да предвиждаме и предотвратяваме бедствията, а да вземем мерки след тяхното настъпване, конкретизира целта на проекта проф. Димитър Велев. Той се спря на информационните системи за оценка на риска, които ще дадат възможност да се препоръчват мерки за справяне с природните бедствия, като конкретизира т.нар. облачни изчисления. Проф. Велев обясни, че УНСС разработва проект с китайски партньор на тема: „A conceptual model for Risk Assessment from Natural Disasters“ („Концептуален модел за оценка на риска от природни бедствия“).

Проф. Велев (в средата) и проф. Кархер

На тема „Мобилни приложения и облачни услуги – новата ИТ парадигма“ бе докладът на проф. д-р инж. Андреас Кархер от университета на Бундесвера, Мюнхен, Германия. Той благодари за предоставения шанс да говори пред толкова голяма аудитория и акцентира върху „новата доминация на мобилните приложения“. Проф. Адреас Кархер се спря на облачните изчисления, предимствата на мобилните приложения и очерта седемте стъпки за направата им. „Облакът не е решението на всеки проблем, но той изменя нещата и това се доказва от финансовата и икономическата перспектива, която се превърна в добър бизнес.“, акцентира лекторът. „Мисля, че бъдещето на света е в уеб базираните приложения“, изрази позицията си той.

В голямата конферентна зала

Любомира Раева, експерт в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР коментира „Директивите на Европейския съюз за възможностите за оценка на рисковете при природни бедствия“. Тя представи методиката, разработена съвместно с ЕС, задълженията на страните членки от общността и основните рискове за България.

Проф. Велев по време на презентацията му

„Изследване и анализ на сеизмичната опасност на територията на България и Балканския полуостров“ представи чл. кор. проф. д.ф.н Димчо Солаков от департамент „Сеизмология“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Участници в научния семинар

Галерия снимки от Научен семинар „Информационната система за интегрирана оценка на риска от природ ...