Дискусия на тема: „Руско-турската война 1877-1878 г.: факти и митове за бойните действия на Балканския полуостров“

петък, 27 февруари 2015 9:38

Българо-руският клуб на УНСС организира дискусия на тема „Руско-турската война 1877-1878 г.: факти и митове за бойните действия на Балканския полуостров“. Събитието бе организирано по случай Трети март - Освобождението на България от османско робство.

В зала "Научни съвети" по време на дискусията

Иван Гюдуров, началник на отдел „Библиотечно-информационно обслужване“ към Дирекция "Университетска библиотека и централен архив", показа на присъстващите в зала „Научни съвети“ архивни книги и щикове от оръжия. Университетската библиотека притежава издания, свързани с важни исторически събития, посочи той.

Иван Гюдуров показва ценни издания на университетската библиотека

Лекторът гл.ас. д-р Румен Андреев от катедра „Политическа икономия“ (на снимката долу) запозна аудиторията с някои по-малко известни факти от Руско-турската война, като се спря подробно на плана на руското командване, разработен от генерал Николай Обручев, бойните действия на Балканите, битката при Плевен, боевете на връх Шипка. Той илюстрира събитията с архивни снимки и фотоси на картини, както и с графика, показваща състава на българските и руските опълченци, участвали в Шипченската битка.

Галерия снимки от Дискусия на тема: „Руско-турската война 1877-1878 г.: факти и митове за бойните  ...