Публична лекция "Глобалните икономически тенденции и как България да се възползва от тях"

четвъртък, 26 февруари 2015 13:48

На тема „Глобалните икономически тенденции и как България да се възползва от тях“  говори д-р Евгени Кънев, управляващ съдружник на инвестиционнo-финансовата консултантска компания "Маконис", пред преподаватели, студенти и представители на бизнеса. Публичната лекция бе организирана от УНСС и Софийската търговско-промишлена камара (СТПК).

Нашият университет е място, в което се дискутират всички актуални икономически проблеми, фокусирани най-вече върху бизнеса, отбеляза при откриването на срещата проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор по електронизацията. Той изтъкна, че публичната лекция е конкретна проява на активното сътрудничество между УНСС и СТПК след двустранното споразумение между двете институции, подписано през януари т.г.  Тази среща дава ход на  съвместните обсъждания за развитието на икономиката, подчерта проф. Кисимов.

При откриването на срещата. Отдясно наляво: проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, Георги Чернев, д-р Евгени Кънев, Никола Зикатанов, собственик на "Вила Мелник"

Благодарност към ръководството на УНСС за ефективното сътрудничество изказа Георги Чернев, председател на УС на СТПК и възпитаник на УНСС, който очерта и някои бъдещи партньорски дейности между двете институции. Той изрази убеденост в необходимостта от тясната връзка „наука-бизнес“ и представи накратко дейността на СТПК и гост-лектора.

Лекторът

Живеем в глобално пространство и време разделно, при огромна динамика на събитията, очерта ситуацията д-р Евгени Кънев, магистър и доктор по макроикономика от УНСС. Той посочи, че е трудно да се направят дългосрочни стратегии, но могат да се откроят важните тенденции в световен и европейски мащаб и да се проектира мястото на България в тях. Лекторът очерта контурите на новата икономика като се спря на „съзидателното рушене“, глобалните икономически тенденции по сектори, трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции и др.

Присъстващи на публичната лекция

Д-р Кънев разграничи новия баланс между икономика и политика, спря се на електронно-мрежовата финансова система, направи преглед на глобалните икономически тенденции в индустриалния сектор, търговията, здравеопазването, енергетиката и др. Лекторът коментира и търговските съюзи в посока „възможност или опасност“, външната търговия на България и САЩ в съпоставка, възможностите за ЕС и нашата страна за икономически растеж, работни места, конкурентоспособност. В края на изложението си лекторът изясни въпроса „Възможно ли е повторение на стария модел на растеж?“ и подчерта: “От нас зависи дали ще поемем по пътя на растежа или ще вървим по старите коловози, които водят надолу“.

В голямата конферентна зала

Галерия снимки от Публична лекция "Глобалните икономически тенденции и как България да се възползв ...