Публична лекция „Аз съм Шарли, Je suis CHARLIE”

четвъртък, 22 януари 2015 12:00

Публична лекция и дискусия дадоха академичен отзвук на драматичните събития във Франция от преди дни. Гост-лектори бяха Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция у нас, и Петър Курумбашев, политик и продуцент на студентското предаване „Ку-ку”, които защитиха позиции по темата „Аз съм Шарли, Je suis CHARLIE”. На събитието, инициирано от Университетския център по маркетинг, присъстваха преподаватели, студенти, журналисти.

Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан (вляво) и Петър Курумбашев

Липсата на чувство за хумор и толерантност е равнозначно на липсата на самия живот, формулира в началото на срещата нейният модератор гл. ас. д-р Николай Ванков. Той представи лекторите и дейността на Университетския център по маркетинг, за който говори и неговият директор доц. д-р Пенчо Иванов, ръководител на катедра „Маркетинг и стратегическо планиране”.

В зала "Тържествена"

Трагедията във Франция настройва мнозина към крайности и импулсивна реакция под напора на „злобата на деня”, изтъкна Петър Курумбашев. Той проектира терористичния акт в Париж на фона на случващото се в света, коментира събитията в Хамбург и Истанбул, бежанската вълна, причините за съществуването на терористични организации като „Ислямска държава”, цитира пасажи от Корана. Лекторът зададе реторичните въпроси: „Не прекалихме ли с езика на омразата?” и „Има ли наистина свобода на словото?” и изтъкна, че свободата на словото, както и демокрацията, са за тези, които могат да ги ползват. Париж ни изглежда далеч, но всъщност не е, подчерта Корумбашев глобалното значение на събитията за Европа и света, заради които милиони сега са „Charlie”.

Отляво надясно: Петър Курумбашев, гл. ас. д-р Николай Ванков, Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, доц. д-р Пенчо Иванов

Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан формулира своя отговор на “Je suis CHARLIE” с Декларацията за правата на човека (1789 г.) и принципите й. Той напомни, че чл. 1 гласи „Хората се раждат и остават свободни и равни по правата си”, а  чл. 11 определя свободата на словото като едно от най-скъпоценните права на човека. Свободата на размяна на мисли е безгранична и в едно либерално демократично общество цензурата е невъзможна, изтъкна посланикът. „Понятието богохулство не е съвместимо с либералната демокрация. То не е включено в наказателните кодекси на България и Франция, затова не може да бъде осъждано“, посочи той.

Френският посланик 

Идеологията на убийците на хумора е несъвместима с демокрацията, заяви още посланикът и призова да бъде подкрепено правото на "Шарли ебдо" да публикува своите карикатури и правото на читателите му да продължават да го четат.

С въпроси и мнения присъстващите на публичната лекция се включиха в обсъждането на темата.

 

Галерия снимки от Публична лекция „Аз съм Шарли, Je suis CHARLIE” ...