Публична лекция на тема „Въведение в ядрената сигурност“

вторник, 25 ноември 2014 14:15

Публична лекция на тема „Въведение в ядрената сигурност“ изнесе в университета д-р Сара Кучесфахани от Центъра за международна търговия и сигурност към Университета в Джорджия, САЩ. Лекцията бе организирана от катедра „Национална и регионална сигурност“ и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС като част от подготовката по бъдещата международна магистърска програма „Ядрена сигурност“ в университета.  

По време на лекцията в малката конферентна зала

Проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, представи лектора д-р Сара Кучесфахани и придружаващите я Карън Круз, бизнес мениджър  на Центъра за международна търговия и сигурност към Университета Джорджия, и студентката в Центъра Ира Плакс.

В кратко представяне Карън Круз изясни целите и дейността на университетския център в Джорджия както за намаляване на заплахата от търговия с технологии и материали за масово унищожение, така и в образователните бакалавърски и магистърски програми. Ира Плакс сподели опита си от обучението, изучаваните дисциплини, изготвянето на студентски изследователски проекти.

Сара Кучесфахани и проф. Димитър Димитров

Лекторът д-р Сара Кучесфахани се спря последователно на понятието ядрена сигурност,  превенцията, разкриването и отговорността при кражбите, ядрения саботаж, нелегалния трансфер и др. Ядрената сигурност е обособена като направление в международната сигурност и сега се разработват програми за подобряване на химическата, биологичната, радиоактивната и ядрената култура, изтъкна тя.

В презентацията си д-р Кучесфахани открои свободните от ядрени оръжия зони в света, основните заплахи за ядрената сигурност -  ядрен тероризъм, злонамерена употреба на радиоактивни вещества, кражбата и продажбата на радиоактивни материали. Тя акцентира и на стъпките, необходими за укрепване на ядрената сигурност.

В конферентната зала

Галерия снимки от Публична лекция на тема „Въведение в ядрената сигурност“ ...