Четвърта международна конференция ICAICTSEE - 2014

петък, 24 октомври 2014 13:01

Четвърта международна конференция по приложението на информационните и комуникационни технологии и статистиката в икономиката и образованието (ICAICTSEE - 2014) се проведе в университета. Двудневният форум бе организиран от факултет „Приложна информатика и статистика“ и в него участваха учени от УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, БАН, СА „Димитър Ценов“ – Свищов, Икономическия университет – Варна, НБУ, ВТУ „Тодор Каблешков“, Шуменския университет „Константин Преславски“, Колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг и др.

Участниците в международната конференция

ICAICTSEE-2014  е отворен форум за разпространение на научния прогрес, иновативните подходи и оригиналните резултати от изследванията в областта на приложението на информационните и комуникационните технологии в икономиката и образованието, посочи проф. д-р Димитър Велев от катедра „Информационни технологии и комуникации“, председател на програмния и организационния комитет на конференцията. Той представи спонсорите и партньорите на форума: SAP Labs Bulgaria, Мусала софт, Kabinata, IDNC, dWare, и др. Конференцията се провежда под патронажа на Международната федерация по обработка на информацията (IFIP) – най-старата и уважавана организация в областта на информационните и комуникационни технологии в света. Програмният комитет на конференцията е от 62 членове от 31 страни на петте континента, конкретизира проф. Велев.

При откриването на форума (отляво надясно) проф. Сергей Охрименко, проф. Димитър Велев, доц. Росен Кирилов

 С благодарност към организаторите на четвъртата конференция се обърна проф. д-р ик.н. Сергей Охрименко от Академията за икономически науки в Кишинев, Молдова.  Той акцентира, че участието на молдовските учени от Академиятта е традиционно и ползотворно. Проф. Охрименко подари на проф. Велев специален сувенир като знак за успешно сътрудничество.

Поздравителен адрес от името на катедра „Бизнес информатика“ от СА „Димитър Ценов“ – Свищов връчи на организаторите нейният ръководител доц. д-р Веселин Попов. Той изтъкна мащабността на конференцията, актуалните тематични направления и участието на широк кръг учени от България и чужбина.

В голямата конферентна зала

При откриването на конференцията бяха изнесени три пленарни доклада. Д-р Литиен Чен, директор на Тайванския търговски център в София изнесе пленарен доклад на тема „Тайванският високотехнологичен алианс – звено към един свят на печалби“, в който подробно изясни възможностите, които Тайван предлага в областта на високите технологии за ИКТ специалисти от цял свят, включително и за български професионалисти. Димитър Цветков, консултант в SAP Bulgaria, представи втория пленарен доклад на тема "Опростявай всичко, прави всичко", в който разкри възможностите, които този софтуерен гигант предлага на бизнеса. Третият пленарен доклад на тема "ARDC методологии за натрупване на знания" беше представен от Васил Ангелов и Николай Тодоровски от Мусала Софт. Те запознаха аудиторията с най-новите софтуерни постижения на фирмата. И трите пленарни доклада бяха изслушани със задълбочен интерес от участниците в конференцията.

Двудневният форум фокусира работата си върху направления като: Бизнес информационни системи, Бизнес проучване, Бизнес статистика, Дигитални библиотеки, Е-търговия и е-бизнес, Е-здравни технологии, Икономически и финансови информационни системи, Финансови и банкови информационни системи, Бъдещето на интернет, Географски информационни системи, Зелени технологии, Взаимодействието човек-компютър, Информационни системи за управление, Информационна сигурност, Икономическа и демографска статистика и др.

За участие в работата на конференцията бяха подадени 94 доклада от представители на 15 страни, в това число Китай, Тайван, Малайзия, Франция и др. Българските доклади бяха 56, а тези от чужбина – 38. Докладите от международната конференция ще бъдат издадени в специален сборник, a най-добрите от тях ще се предложат за публикуване в международно научно списание. Сборникът доклади ще бъде индексиран от EBSCO и ProQuest.

Галерия снимки от Четвърта международна конференция ICAICTSEE - 2014 ...