Среща с директора на института "Сервантес" за България

вторник, 14 октомври 2014 13:08

Директорът на испанския институт „Сервантес“ за България Хавиер Валдивиелсо Одриосола изнесе в университета публична лекция на тема: „Мястото на испанския език и култура по света“. Срещата бе организирана от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ на УНСС.

В лекцията си г-н Валдивиелсо конкретизира мястото и значението на испанския език, който е вторият по разпространение международен език, използван от над 500 млн. души по света. Той е роден за около 350 млн. жители, което му отрежда четвърто място като най-говорим език след китайския, английския и хинди. Езикът на Сервантес е втори по значимост за международната комуникация след английския и става все по-предпочитан за изучаване. Интересен е и фактът, че испанският заема трета позиция в класациите за най-употребявани езици в онлайн пространството и второ място за комуникация в социалните мрежи Туитър и Фейсбук. Официално се говори в 21 страни по света, подчерта директорът на института „Сервантес“. 

По време на лекцията в малката конферентна зала на университета

Хавиер Валдивиелсо Одриосола открои също дейността и мисията на културната институция. Институтът „Сервантес“ е създаден, за да популяризира езика, историята и бита на испаноговорящите страни. Началото му е поставено през 1991 г., а сега центровете му са 76 на пет континента. Основната му дейност са езиковите курсове по подготовката и издаването на дипломата DELE за владеене на испански, организирането на театрални, музикални, литературни и други срещи.

Г-н Валдивиелсо и доц. д-р Даниела Кох-Кожухарова, ръководител на катедра "Чужди езици и приложна лингвистика" 

Пред студентите от университета Хавиер Валдивиелсо Одриосола заяви готовността на института „Сервантес“ за България за активно сътрудничество с УНСС и предоставянето на икономическа литература на испански език.

Млади испанисти

Галерия снимки от Среща с директора на института "Сервантес" за България ...