Публична лекция „Национална програма „България в НАТО и европейската отбрана – 2020“

понеделник, 29 септември 2014 15:30

Публична лекция на тема: "Национална програма „България в НАТО и европейската отбрана – 2020“ изнесе пред студентите министърът на отбраната доц. д-р Велизар Шаламанов. Форумът бе организиран от катедра „Национална и регионална сигурност“ и Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС и на него присъстваха доайенът на катедрата проф. Тилчо Иванов и научният секретар гл. ас. д-р Константин Пудин. 

Отляво надясно: проф. Тилчо Иванов, доц. Велизар Шаламанов, д-р Константин Пудин

Гост-лекторът, който е бил и преподавател в катедрата, изтъкна необходимостта от приемане на ясна национална програма и създаването на орган за управлението й по подобие на органите за управление на оперативните програми.  "България в НАТО и европейската отбрана 2020" трябва да дефинира механизма за увеличаване на разходите за отбрана с цел достигане 2% от БВП до 2020 г. Страната ни е инвестирала над 2 млрд лева, а придобитите бойни способности са на практика трудно забележими, каза министър Шаламанов. Промяната на средата за сигурност след 2010 г., годината, в която е приет последният планиращ документ – Бялата книга за отбрана и въоръжените сили, е друга основна причина за приемането на новата програма.

Министър Шаламанов обяви и принципите, по които се изработва националната програма, която ще зададе насоките на трансформация в армията и на единен план за модернизация на въоръжените сили. Според него тя е жизнено необходима, тъй като през последните 10 години са похарчени много пари, но при лошо управление и недобро планиране.

В голямата конферентна зала

Министърът посочи също, че УНСС изгражда сериозен икономически и кадрови фундамент и програмата ще даде възможност на младите специалисти от университета за развитие.

Галерия снимки от Публична лекция „Национална програма „България в НАТО и европейската отбрана – 2 ...