Н.Пр. Джеймс Уорлик коментира пред студенти новото значение на многостранната дипломация

понеделник, 05 декември 2011 0:00

Н. Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ у нас, говори пред студентите в аула „Максима" на тема „Новото значение на многостранната дипломация". Срещата бе организирана от Студентския съвет на университета.

За около час и половина, делово следейки времето си, посланикът успя да анализира в лекцията си най-важното по темата и да даде отговор на многото въпроси от залата. Джеймс Уорлик, който е носител и на две отличия на УНСС - почетния знак на ректора и статуетката на създателя на университета проф. Стефан Бобчев, пряко общува с присъстващите студенти от авансцената на аулата. Той подчерта пред слушателите си, че днес светът е много различен, че противно на ширещото се твърдение, че САЩ не се интересуват от становището на други страни, американската политика е за обединението на силите в името на определени цели. С примери от „проблемните зони" в света - климатичните промени, глобалния тероризъм, ядреното оръжие и др., той подчерта, че е необходимо многостранно сътрудничество за намиране политическо решение на световните проблеми. Припомняйки за сеизмичната морска вълна цунами, която удари Мианмар през м. г. и продължаващите проблеми в региона, дипломатът подчерта, че САЩ могат да имат нулево влияние в подобни случаи, ако се опитват да се справят сами.


Посланик Уорлик, който е в България вече почти две години, няколкократно е гостувал на УНСС. Представяйки неговата визитка, Калоян Димитров, председател на Студентския съвет, посочи, че дипломатът винаги е добре дошъл като лектор в университета.

Галерия снимки от Н.Пр. Джеймс Уорлик коментира пред студенти новото значение на многостранната ди ...