Научна конференция анализира новите международни реалности и предизвикателства

петък, 23 май 2014 16:00

Научна конференция на тема: "Новите международни реалности: предизвикателства пред изследването на международните отношения и външната политика" се проведе в университета. Форумът бе организиран от катедра "Международни отношения" със съдействието на  Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО).

Проф. д-р Георги Генов, ръководител на катедра „Международни отношения“ и зам.-декан по научноизследователската дейност на факултет „Международна икономика и политика“, открои значимите събития и основните предизвикателства в международните отношения и външната политика. Той изтъкна, че е необходимо критично осмисляне и деидеологизиране на проблемите, преосмисляне на някои понятия и др. Проф. Генов заостри вниманието към международното право, международните организации, глобализацията. Наблегнахме на общото и игнорирахме различията, посочи той и се спря на провеждащите се избори в страните-членки на Европейския съюз, като даде и някои прогнози за промените в политическата картина на Европа.

Проф. Георги Генов (вляво) и проф. Динко Динков при откриването на форума

На сътресенията, които съпътстват съвременния свят и опитите за осмисляне на реалностите акцентира проф. д-р Динко Динков от катедра „Международни отношения“. Новият световен ред, както го виждахме в края на XX век не се състоя, днешните реалности не можем да ги обясним със стари парадигми, изтъкна той. Имаме остра потребност от слизане на земята и преодоляване на зависимости, а основното предизвикателство е как да се осъществи сигурността в променения свят, даде отправни точки за дискусия проф. Динков.

В голямата конферентна зала

Конференцията се проведе в три панела: „Трансформациите в международните отношения през последните две десетилетия: аспекти на изследването и преподаването“, „Тенденции в международната система и глобалната (световната) политика и икономика“,  „Процеси и проблеми на регионализацията в международните отношения (Европа и ЕС, Евразия и други региони в изследването на международните отношения и външната политика)“.

„Абстрактните“ теории и „реалните“ светове (или „За ролята на теоретичното познание в изследването, преподаването и политическата практика на международните отношения – отново“) коментира в изказването си доц. д-р Мария Бакалова от катедра „Международни отношения“. Тя посочи, че по първоначален замисъл конференцията е имала за цел  социализация на студентите и даде отговор защо е необходимо изучаването на теориите в международните отношения. Теорията в определен смисъл формира реалността, посочи доц. Бакалова.

Доц. Мария Бакалова (вляво)

В конференцията участваха преподаватели от УНСС, НБУ, СУ „Св. Климент Охридски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, както и студенти от IV курс специалност „Европеистика“ в нашия университет.

Студенти и преподаватели

Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в сборник.

Галерия снимки от Научна конференция анализира новите международни реалности и предизвикателства ...