Трета студентска конференция на руски език

петък, 09 май 2014 13:47

Трета студентска конференция на руски език под надслов «Россия в глобальном мире», в рамките на проект НИД № НП-19-2014, се проведе в университета. Форумът бе организиран от кабинет «Русский мир» към катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ и катедра „Международни отношения“, с подкрепата на САИМО и Дружеството на русистите в София. Конференцията бе посветена на 135-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Мариета Георгиева, ръководител на  Руския център при Столичната библиотека, приветства участниците в конференцията. В презентациите си на руски език, подготвени под ръководството на преподавателите Антония Пенчева и Олга Лазова, студентите коментираха партньорските, икономическите и търговските отношения на Русия с ЕС, НАТО, България, Китай, разгледаха ролята на Руската федерация в БРИКС, АСЕАН, АТР, както и перспективите в геостратегическото развитие на страната през ХХІ век.

В зала "Научни съвети"

Бяха представени и интересни разработки за двустранните отношения между България и Русия, националната самобитност на българския народ в епохата на глобализация, развитието на туризма като важен отрасъл на икономиката и др.

Студентите направиха презентации на руски език по актуални теми

Форумът демонстрира подчертан интерес към проблематиката, а организаторите и участниците оцениха идеята за подобни дискусии като актуална и полезна. Така студентите придобиват необходим опит за публични изяви на руски език, за участие в дискусии и аргументиране на мнение, както и първоначални умения за разработване на научни теми.

Участници във форума

 

Галерия снимки от Трета студентска конференция на руски език ...