Публична лекция на апелативния прокурор Даниела Попова

вторник, 29 април 2014 13:23

Юридическият факултет и катедра „Икономическа социология” организираха публична лекция на апелативния прокурор на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова на тема „Специализирани прокуратури за борба с организираната престъпност“.

Отдясно наляво: проф. д-р Христина Балабанова, декан на Юридическия факултет, Даниела Попова и организаторите на събитието

„Бях една от първите възпитаници на Юридическия факултет и смятам, че обучението в него е много престижно. Радвам се, че имам възможността отново да бъда в УНСС“, заяви Попова. Когато оглавява Апелативната специализирана прокуратура, тя вече има 15 години юридически стаж, 14 от които като прокурор. Започва от най-ниското стъпало – младши прокурор. През 2011 г. печели конкурса за прокурор на Апелативната специализирана прокуратура.

Даниела Попова

Лекцията премина под формата на презентация, чрез която Попова запозна аудиторията с особеностите на Апелативната специализирана прокуратура и апелативните специализирани прокуратури в страната, които са нови за България. Първоначално те се възприемат резервирано от обществото и в юридическите среди, но постепенно доверието към тях се увеличава, защото се осъзнава, че търсенето на специфични начини за противодействие на организираната престъпност се нуждае от подходяща институционална рамка.

По време на презентацията

Студентите имаха възможност да зададат своите въпроси на апелативния прокурор. Според Попова Наказателният кодекс има нужда от обновяване и модернизиране, тъй като е архаичен – приет е през 1968 г. Въпреки това апелативните органи успяват да постигнат високи резултати, смята тя.

 

Проф. д-р Христина Балабанова и Даниела Попова (отляво надясно)

Проф. д-р Христина Балабанова, декан на Юридическия факултет, връчи поздравителен адрес на Даниела Попова от името на ЮФ и на катедра „Икономическа социология“.

Галерия снимки от Публична лекция на апелативния прокурор Даниела Попова ...