Разговор на тема „Образът на Русия в България и на България в Русия”

петък, 11 април 2014 15:06

Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Руският културно-информационен център организираха в университета среща-дискусия на тема „Образът на Русия в България и на България в Русия”. Гост-лектори бяха Александър Афанасиев, бивш служител в Министерството на външните работи на Русия, Денис Малцев, старши научен сътрудник в Руския институт за стратегически изследвания, и Лукяна Суворова, началник на отдел „Международно сътрудничество” в Националния съвет на младежките обединения в Русия. На срещата присъства и Виктор Баженов, директор на Руския културно-информационен център в София.

Отдясно наляво: Елизабет Божинова, председател на САИМО, Александър Афанасиев, Лукяна Суворова, Денис Малцев 

За фалшифицирането на историята, ситуацията в Украйна и евразийството като същност на руската цивилизация говори Александър Афанасиев. Той разви т.нар. евразийска концепция, която по думите му се корени в славянофилството, направи историческа справка и ситуира евразийската цивилизация между източната и западноевропейската цивилизация с обединителен център Русия.

Образът на България в Русия и на Русия в България коментира Денис Малцев, който се базира и на проучвания на Руския институт за стратегически изследвания върху учебниците в страните от Източна Европа и конкретно в България. Той определи промените в българските учебници през последните две десетилетия като „известна ревизия“, което води и до подмяна на образа на Русия в тях.

В зала "Научни съвети"

Източното партньорство и развитието на младежките политики анализира Лукяна Суворова, която представи идеите за постоянно действащ Балкански форум и създаването на Руско-български младежки форум.

Студентите на срещата-дискусия

 

Галерия снимки от Разговор на тема „Образът на Русия в България и на България в Русия” ...