Проф. Лазар Груев: Вие сте направили най-добрия избор на професия!

понеделник, 17 октомври 2011 0:00

Проф. Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, изнесе публична лекция пред студенти по право, на която присъстваха и преподаватели от Юридическия факултет на университета.

Нямах никакво колебание, че ще приема поканата за разговор. За мен бе важно, че една студентска общност, мои млади колеги имат желание да се срещнем и да говорим честно и откровено, каза в началото проф. Груев, като направи уговорката, че по-важното е такива срещи да не се превръщат в скучен монолог, а да осъществят полезен диалог. Не съм напускал никога преподавателската банка, уточни професионалните си позиции висшият магистрат, като посочи, че за разлика от това заеманата от него длъжност като председател на ВКС е мандатна.

Лазар Груев говори пред младата аудитория в зала „Тържествена" на УНСС за мястото и правомощията на съдебната власт, Висшия съдебен съвет, Конституцията, особеностите на българската правораздавателна система, специализацията в правораздаването и др. „Дипломата е само началото", посочи председателят на Върховния касационен съд и обърна внимание на студентите: „Не зная дали все още осъзнавате какъв добър избор на професия сте направили!" Като аргументация той потвърди, че дори и да има многократна хипотетична възможност за промяна на своя избор, той никога не би направил това.

Как се става съдия? Какво най-много ви се иска да бъдете - адвокати или нотариуси в големи фирми?, предизвика с въпроси активността на студентската аудитория лекторът, която реагира с не малко питания към висшия магистрат.



На лекцията в зала "Тържествена" присъстваха бъдещи юристи.
Проф. Лазар Груев предпочете диалога със студентската аудитория.

Галерия снимки от Проф. Лазар Груев: Вие сте направили най-добрия избор на професия! ...