Първи съвместен семинар на УНСС, Конфиндустрия България и Болонския университет

вторник, 04 февруари 2014 16:33

За първи път УНСС, Бизнес факултетът на Болонския университет и Конфиндустрия България проведоха съвместен семинар "Данъчно облагане и финансови отчети Италия - България“. Форумът бе организиран от Сдружението на италианското предприемачество у нас - Конфиндустрия България, която обединява 300 фирми-членове.

Радвам се, че тази година в семинара, предназначен за италианската и българската предприемаческа общност, участват и два престижни университета – УНСС и Болонският университет, каза проф. д-р Веселка Павлова, зам.-ректор на УНСС, която приветства участниците от името на ректора проф. д.ик.н. Стати Статев. Този факт не е само инициатива, свързана с подписаните споразумения за съвместна научна и практическа дейност както между нашия и италианския университет, така и между УНСС и Конфиндустрия България, посочи проф. Павлова. Съвместният семинар е и проява на съзнателно търсената връзка между университетското образование и предприемаческата общност, изтъкна зам.-ректорът и изрази надежда, че форумът ще стане традиционен.

Отляво надясно: проф. Джанфранко Каподальо, проф. д-р Веселка Павлова, Роберто Маскали, Антонела Джакети

По време на форума бяха  обсъдени фискалната и финансово-счетоводната среда, в която работят предприемачите на пазарите на двете страни. В центъра на дебата бяха основните нормативни промени, анализът на проблемите и инструментите за преодоляването им.

С филм доц. д-р Мариана Михайлова от катедра „Счетоводство и анализ“ представи УНСС пред италианските и българските участници като най-добрия икономически университет в страната.

Представен бе филм за УНСС

За доброволното разкриване на информация и сътрудничеството между двете страни говори Антонела Джакети, Studio Ferrara Giachetti Marchionni & Partners. Проф. Джанфранко Каподальо от Катедрата по управление и администрация на Болонския университет коментира темата „Финансовите отчети на фона на новите европейски разпоредби“.  Преглед на разликите между българските и италианските национални счетоводни стандарти направи Ванина Дрангърска, докторант в УНСС.

Участниците в семинара

Модератор на форума бе Роберто Маскали, директор на Конфиндустрия България.

Семинарът слага началото на програмата за информираност и фирмена култура на Конфиндустрия България за 2014 г. Тя ще продължи през следващите месеци със срещи, посветени на теми като структурни фондове, пазар на труда, право и фирмено финансиране в българския контекст.

 

Галерия снимки от Първи съвместен семинар на УНСС, Конфиндустрия България и Болонския университет ...