Публична лекция на проф. дфн Кръстьо Петков по повод неговата 70-годишнина

четвъртък, 23 януари 2014 8:55

Академичната колегия отбеляза 70-тодишнината на проф. дфн Кръстьо Петков. Юбилярят изнесе публична лекция на тема: „Посттоталитарната стратификация: от социологията към социалната патология“, организирана от катедра „Икономическа социология“. На събитието присъства ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, заместник-ректорите, деканът на Общоикономическия факултет доц. д-р Лилия Йотова, преподаватели, студенти.

В публичната си лекция проф. дфн Кръстьо Петков се спря на проблема за социалните неравенства след появата на икономическата криза и нарастващото противопоставяне в българското общество, конкретизира трите фази на олигархичната трансформация, имплантирането на „зомби-капитализма“, открои природата и нравите на плутокрацията и нейното публично поведение. Лекторът открои разпада на държавността и влиянието на олигархията върху нея.

Проф. Кръстьо Петков (на трибуната) по време на академичното му слово. Вдясно: проф. Стати Статев и доц. Андрей Нончев

Публичната лекция на проф. Петков бе оценена от колегите му като интересна и провокативна, а той определен като „човек, който държи не само ключ към социологията, а златен шперц към много науки“.

Присъстващите в зала „Тържествена“

„Изключително ми е приятно от името на академичното ръководство на Университета за национално и световно стопанство и лично от мое име най-сърдечно да Ви поздравя по случай Вашите седем десетилетия“, изтъкна в поздравителния адрес до юбиляря ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев. Той открои богатия житейски и професионален път на проф. Петков, свързан с УНСС като негов възпитаник, преподавател и изследовател, огромния му авторитет у нас и в чужбина като еманация на неговата богата ерудиция, безспорните му качества на изтъкнат учен, директор на Института по социология на БАН, виден общественик, основател и първи председател на Конфедерацията на независимите синдикати, депутат, председател на Съюза на икономистите, известен публицист, автор на над 500 публикации у нас и зад граница. Ректорът изтъкна и многобройните му специализации в европейски и американски университети, стотиците му студенти от цял свят, работата му като експерт в Международната организация на труда и Световната банка, многото награди и отличия.

Ректорът приветства юбиляря

„Радвам се на твоята завидна жизненост, на изследователската ти страст, на талантливото ти перо, на блестящите ти анализи и коментари, на най-новото ти увлечение по твое признание – социологическата публицистика“, обърна се към юбиляря проф. Статев и изрази увереност, че проф. Петков винаги ще носи в сърцето си УНСС, неговите славни академични традиции и настояще, че ще продължи да ни радва с нови книги и идеи, със своята почтеност и привързаност към общото благородно дело – образованието на младите хора.

Проф. Статев връчи на проф. Петков Почетния знак на ректора на УНСС, който му се присъжда „за всеотдайна преподавателска и научноизследователска дейност, вярност към УНСС и по повод на неговата 70-годишнина“. 

Проф. Статев връчва на проф. Петков Почетния знак на ректора

Поздравителни адреси към проф. дфн Кръстьо Петков бяха отправени от Клуба на социолога и  катедра „Икономическа социология“. Ръководителят на катедрата доц. д-р Андрей Нончев бе модератор на форума. 

Цветя за проф. Петков

 

Галерия снимки от Публична лекция на проф. дфн Кръстьо Петков по повод неговата 70-годишнина ...