Научен форум за настоящето и бъдещето на стратегическото планиране и програмиране

петък, 13 декември 2013 15:47

„Катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“ винаги е била генератор на нови идеи и значими прояви в научноизследователската дейност. Днешният форум е поредното потвърждение за това", изтъкна ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев при откриването  на конференцията на тема „Стратегическо планиране и програмиране: настояще и бъдеще“. На научното събитие, организирано от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“, присъстваха представители на академичната общност от различни университети в страната, Министерството на икономиката и енергетиката, Националния осигурителен институт, БАН, студенти.

При откриването на конференцията. Отдясно наляво: проф. д.ик. н. Стати Статев, ректор на УНСС, доц. д-р Християн Танушев, зам.-декан на факултет „Управление и администрация“, преподавател в катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“, и Красин Димитров, зам.-министър на икономиката и енергетиката

  В приветствието си Проф. д.ик.н. Стати Статев открои сериозния подход и автентичния стремеж да се търсят отговори на значими и актуални въпроси в областта на стратегическото планиране и програмиране на националната икономика и развитието на Европейския съюз, на регионалното и фирменото стратегическо планиране и програмиране. Ректорът изтъкна, че като достойни последователи на акад. Евгени Матеев учените от катедрата съблюдават неговите изследователски принципи: практическа насоченост, научна убедителност и аргументираност. Той изрази убеждение, че докладите и дискусията на форума ще бъдат принос в теорията на стратегическото планиране и програмиране, ще очертаят ключовите проблеми на неговото настояще и бъдеще, ще допринесат за разработването на тази изключително важна проблематика. Гаранция за това са актуалността на темите на конференцията и авторитетните изследователи, които ще участват в нея, изтъкна проф. Статев.

Прочетен бе поздравителен адрес от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева към участниците в конференцията.

Зам.-ректорите проф. д-р Веселка Павлова и проф. д-р Валентин Гоев

Впечатлена съм от актуалността на проблематиката, която предстои да бъде разисквана: свободата и творчеството при разработването на националните и секторните политики, новите принципи, методи и подходи при разработването на плановете и програмите, взаимодействието между публичната администрация и академичните и научноизследователските структури, регионалното стратегическо планиране и програмиране, корпоративното планиране в условията на неопределеност и като непрекъснат процес, изтъкна в обръщението си проф. д-р Веселка Павлова, зам.-ректор на УНСС. Тя посочи, че изследователите от катедрата работят в съзвучие със съвременните въпроси, които чакат своите теоретични отговори за изграждане на мост между науката и практиката. Като ръководител на катедра „Статистика и иконометрия“ тя благодари и за изключително успешното  дългогодишно партньорство с колегите си от „Маркетинг и стратегическо планиране“.

Участници в конференцията 

Като изключително актуална определи темата на конференцията и Красин Димитров, зам.-министър на икономиката и енергетиката, възпитаник на УНСС. В презентация, структурирана в три части,  той представи стратегията за икономическо развитие на България. Димитров се спря на ситуацията в различни европейски страни, направи основни изводи от анализа и структурата на българската икономика и шест страни от Европейския съюз, открои осемте приоритетни области в националната програма за развитие – квалифициране на работната ръка, регионалното развитие, аграрния отрасъл, иновациите, експортно ориентираното производство и др.  Заместник-министърът се спря подробно на предприетите мерки за създаването на по-добра бизнес среда, разходите, данъците и социалните осигуровки, като очерта и основните предизвикателства пред националната ни икономика в периода до 2020 г.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката  Красин Димитров представя стратегията за икономическо развитие на България

Основните тематични направления на докладите и обсъжданията на форума бяха организирани в три пленарни сесии: „Стратегическо планиране и програмиране на националната икономика и развитието на Европейския съюз“, „Регионално стратегическо планиране и програмиране“ и „Стратегическо фирмено планиране и програмиране“. С доклади в конференцията участваха и академични представители от Икономическия университет – Варна, СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ, Лесотехническия университет, ТУ – Габрово, ХТМУ, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др.

В голямата конферентна зала

Галерия снимки от Научен форум за настоящето и бъдещето на стратегическото планиране и програмиран ...