Най-младият факултет отбеляза пет години от своето създаване с международна научна конференция

вторник, 10 декември 2013 9:58

„Приложна информатика и статистика“ е най-младият от осемте факултета на УНСС, който през 2008 г. обедини „Статистика и иконометрия“, „Математика“ и „Приложна информатика“. Изминалите години доказаха, че това  е изключително успешна академична симбиоза между традицията и модерността, университетска структура с огромен образователен и научен потенциал, с авторитетни преподаватели и изследователи. Това посочи ректорът Проф. д.ик.н. Стати Статев в поздравителния си адрес по повод 5 години от създаването на факултета.

Факултетът бързо успя да се впише в общата структура на университета и постигна много добри резултати, които са плод на всеотдайните усилия на трите катедри и на доброто взаимодействие между тях, отбеляза ректорът. Той пожела успех на международната научна конференция „Приложение на информационните и комуникационните технологии и статистиката в икономиката и образованието“, която е доказателство за изследователска страст и професионална готовност да се дават академични отговори на новите предизвикателства.

Откриването на форума в голямата конферентна зала на университета

Деканът проф. д-р Камелия Стефанова благодари на академичното ръководство за далновидността и подкрепата за формирането на факултета. Тя очерта основните насоки и постижения в неговата работа, особеностите на съвременната интелигентна ера от развитието на обществото и подчерта значимостта на образователните и изследователските дейности в научните области на трите катедри във факултета.

Проф. д-р Веселка Павлова, зам.-ректор по обучението в ОКС „магистър“ и дистанционно обучение и ръководител на катедра „Статистика и иконометрия“, изтъкна, че в рамките на този относително по-малък факултет много добре са балансирани учебните дисциплини от факултетния блок, което повишава качеството на учебните планове на бакалавърските специалности. За ОКС "магистър" предоставяме възможност на студентите да се обучават както по специализирани учебни планове, така и по една съвместна магистърска програма, подчерта проф. Павлова.

Преди пет години ръководството на УНСС подходи стратегически, като реши да създаде нов факултет, който да бъде приложно ориентиран към научни области, пряко свързани с прилагане на науката в практиката, заяви проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор по електронизацията и ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“. Факултетът се утвърди като водещо звено в науката и университетското преподаване. В него много активна роля изигра катедра „Информационни технологии и комуникации“, която показа в множеството международни и национални проекти, че е център за приложение на науката на информационните системи в бизнеса и по-специално в икономиката, каза той.

На честването присъства академичното ръководство на университета

С приветствие по повод годишнината от създаването на факултета се обърна и проф. д.м.н. Николай Божинов, ръководител на катедра „Математика“.

Деканите на всички факултети поздравиха факултета-рожденик: доц. д-р Лилия Йотова, декан на Общоикономическия факултет, проф. д.ик.н. Христо Първанов, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, проф. д-р Маргарита Харизанова, декан на факултет „Управление и администрация“, проф. д-р Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет, проф. д-р Христина Балабанова, декан на Юридическия факултет, и Проф. д-р Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика“.

С приветствия към факултета се обърнаха и проф. д-р Виолета Краева, декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг“ на СА „Д.А.Ценов“-Свищов и доц. д-р Тодорка Атанасова, декан на факултет „Информатика“ на Икономическия университет-Варна.

Приветствия към факултета

По време на двудневната научна конференция, която се проведе под ръководството на проф. д-р Димитър Велев и егидата на Международната федерация по обработка на информацията (IFIP) – най-старата и уважавана организация в света, бяха представени 115 доклада, 45 от които на чуждестранни участници от 16 държави от 6 континента.

Галерия снимки от Най-младият факултет отбеляза пет години от своето създаване с международна науч ...