Публична лекция на председателя на Софийския районен съд Методи Лалов

петък, 29 ноември 2013 10:53

Обединението за юридическо развитие „Темида“ организира публична лекция с  председателя на Софийския районен съд Методи Лалов на тема „Отношения между съда и участниците в процеса”. Той сподели, че често участва в различни форуми, но във УНСС се вълнува повече, защото пътят му е тръгнал от нашия университет и има чувството, че се завръща „у дома”.

Отношенията между съда и участниците в процеса са не само специализирани, но имат и етични аспекти, заяви Лалов и разказа за  функциите на съда като орган, който ръководи и контролира процеса. Лекторът разясни кои са участниците в процеса и подчерта, че трябва да има равенство в отношенията между съдията и участниците. Всеки следва да си търси правата и когато нещо не се е случило по реда на законите, да се обърне към административен ръководител и да депозира писмена молба, чрез която да  докаже, че е прав. Според него е много важна правилната комуникация. Дори да не сме съгласни с нещо, трябва винаги да водим разговора със спокоен тон.

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов (първият отляво на дясно) по време на публичната лекция.

Съдия Лалов даде ценни съвети на младите юристи - да са борбени и да отстояват позицията си, да спазват етичните норми, за да бъдат добри професионалисти. 

Съдия Лалов даде ценни съвети на младите юристи.

След края на лекцията започна оживена дискусия. Гостът отговори на въпросите на студентите и сподели личните си преживявания от работата през годините, които илюстрира с примери от практиката. Според него стажът е много важен за успешна кариера на младите юристи, защото заинтересоваността към съдийската специалност тръгва именно от него. „С цената на много труд и практика се постига успех”, подчерта Лалов.

Галерия снимки от Публична лекция на председателя на Софийския районен съд Методи Лалов ...