Наш преподавател развива академичните отношения между УНСС и университети в Република Корея

вторник, 19 ноември 2013 15:03

Проф. д-р Димитър Велев от катедра „Информационни технологии и комуникации“ беше на работно посещение в Република Корея от 17 октомври до 1 ноември. По време на визитата той се срещна с ректорските ръководства на три университета в Сеул – Кангнам, Корейския университет за международни изследвания и Соганг, с които УНСС има договори за академично сътрудничество.

Проф. Велев предаде специален поздравителен адрес от проф. д.ик.н. Стати Статев до ректорите на трите университета, с които се потвърждава интереса на УНСС към сътрудничество с тях и желанието за продължаване и развитие на академичните връзки.

Университетът Кангнам (Kangnam), основан през 1946 г., е водещ в Корея в областта на изследванията, свързани със социалните грижи и отношения. Амбицията му е да стане лидер в тази област в Азия и света. В него се провежда и обучение по чужди езици, културология, музика. За времето на съществуването му университета са завършили повече от 44 000 студенти. Сътрудничи си с 89 висши училища от 15 страни в реализацията на академични инициативи и програми, голяма част от които са за мобилност на студенти.

В срещата на проф. Велев с ректорското ръководство на университета Кангнам бяха потвърдени подписаните споразумения с УНСС и беше отправена покана от корейска страна към нашия университет за активен обмен на студенти по съществуващите програми, както и бъдещи действия за съвместни научноизследователски начинания.

Проф. Д. Велев на среща с ректорското ръководство на университета Кангнам.
На преден план - проф. д-р Юуун Ши Нил, ректор на Кангнам.

Корейският университет за международни изследвания (Hankuk University for Foreign Studies, HUFS) е създаден през 1954 г. и е основен център за  изграждането на водещи дипломати и топ-мениджъри в Корея. Има договори за академичен обмен с 522 университета (в това число с УНСС) в 84 страни. Университетът е на трето място в световната ранг-листа по обучение по 45 чужди езика, осъществявано от 32 катедри. Предлага уникални комбинации от изследвания в хуманитарната област, право, социални науки и бизнес, гарантира на младите хора професионално израстване като бъдещи световни лидери.

На срещата на проф. Велев с ректорското ръководство на HUFS бяха потвърдени ангажиментите в споразуменията между университета и УНСС и бяха отправени покани за осъществяване на различни програми за мобилност на студенти.

Снимка от уебсайта на университета за срещата на проф. Велев с ректорското ръководство. Вторият отдясно наляво – проф. д-р Чул Парк, ректор на HUFS.

Проф. Велев изнесе пред студентите от катедра „Информационни и комуникационни технологии” в HUFS лекция на тема „Многото аспекти и предизвикателства на Интернет приложенията“, в която основният акцент беше поставен върху използването на облачните изчисления при изграждането на системи за електронно мобилно обучение и информационни системи за управление на риска от природни бедствия и аварии.

Лекцията пред студентите от катедра „Информационни и комуникационни технологии”
в HUFS

Университетът Соганг (Sogang) е основан през 1960 г. и е един от водещите корейски университети в обучението на бъдещи специалисти за най-влиятелните корейски и световни компании. В многопрофилните му програми са включени 8000 студенти, от които около 3000 са чуждестранни. Проф. Велев разговаря със зам.-ректора по международната дейност, проф. д-р Дже Х. РоПри. По време на срещата бяха потвърдени ангажиментите в споразумението между университета и УНСС и бяха обсъдени възможностите за мобилност на студентите между двете страни.

Проф. д-р Димитър Велев и проф. д-р Дже Х. Ро,
зам.-ректор по международната дейност на университета Соганг.

Проф. Велев сподели, че посещението му в университета Соганг носи и допълнителен емоционален момент за него, тъй като той изучава корейски език по учебниците на този университет – едни от най-добрите за чужденци.

Галерия снимки от Наш преподавател развива академичните отношения между УНСС и университети в Репу ...