Годишна студентска научна сесия

сряда, 30 октомври 2013 15:49

Поредна академична проява от юбилейните чествания, с които нашият университет отбелязва 160-годишнината от рождението на своя основател и първи ректор проф. Стефан Бобчев, бе годишната студентска научна сесия. Форумът на тема  “Предизвикателства и перспективи пред България на прага на новия програмен период 2014-2020 г.” бе организиран от Студентския съвет под патронажа на ректора на УНСС Проф. д.ик.н. Стати Статев.

Оценявам като изключително положителен факта, че така студентите показват своята вярност към академичните традиции и към славната ни история, каза при откриването на сесията Проф. д.ик.н. Стати Статев. Той припомни, че през 1874 г. 21-годишният  студент в Цариград Стефан Бобчев пише в знаменитата си статия „За нашите млади“: „Младежо, ти, който усещаш в гърдите си огън на любов към народа си, бие ли сърцето ти,  да му послужиш чрез умствените си способности излез юнашки на книжовното поле“. И предупреждава: „Знай, че те чакат навред спънки и удари, приготви се за всички нападения, които може умът да постигне. Нека единствената ти мисъл бъде за освобождението, напредъка и доброто за човечеството.“ Ректорът цитира и думите на Бобчев: “Младото поколение трябва да се просвети, да се приготви за обществения живот. Учението, като произведе хора, произвежда граждани, които имат еднакви правдини и еднакви длъжности.“ Проф. Статев акцентира върху голямата прозорливост, красивия копнеж и осъзнатия стремеж към свободата на младия възрожденец и родолюбец Стефан Бобчев, върху актуалното звучене на думите му и днес.

Отляво надясно: проф. д-р Веселка Павлова, зам.-ректор, Антоан Шотаров, председател на Студентския съвет, професор д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор, проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност"

С препратки в историята проф. д.ик.н. Стати Статев припомни също за идеите на проф. Бобчев за създаване на българско висше училище още преди Освобождението, за убедеността му, че без образование няма напредък и за сбъдната му мечта, когато през 1920 г. основава  Свободния университет за политически и стопански науки, чийто правоприемник е нашия университет.  

„Скъпи млади приятели, радвам се, че сте съмишленици на непреходното верую на проф. Бобчев като студенти  от УНСС – лидер на българското висше образование и достоен следовник на неговата сбъдната мечта“, обърна се към студентите ректорът. Той изрази увереност, че академичното ръководство има в тяхно лице умни, интелигентни и почтени партньори и съмишленици. „В това е силата ни. Успяваме, защото сме заедно“, посочи проф. Статев. Той съобщи, че отпечатаните в сборник доклади от научната сесия ще бъдат предоставени на медиите и компетентните органи. „Нека всички се убедят, че в нашия храм на науката ние правим наука. Гордея се с вас, че сте тук, че мислите за бъдещето на България по най-удачния начин за един университет“, каза ректорът.

Участници в студентския научен форум

Целта на студентската научна сесия е не „мероприятието“, а „добавената стойност“, която ще има това събитие, каза Антоан Шотаров, председател на Студентския съвет на УНСС. Той посочи, че тези форуми дават възможност на студентите да покажат какво могат и участниците в научната сесия са повече от миналите й издания.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев (вдясно) и председателят на Студентския съвет Антоан Шотаров

Представените в научния студентски форум доклади бяха близо 20 в пет научни направления: Икономика, Финанси, Право, Политически науки и Журналистика.

Журито, което оцени и излъчи трите най-добри студентски научни разработки, бе в състав: проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по научноизследователската дейност, проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност", и проф. д-р Камелия Стефанова, декан на факултет "Приложна информатика и статистика". 

Галерия снимки от Годишна студентска научна сесия ...