Тържествено честване на 85-годишнината на проф. д.ик.н. Иван Душанов

четвъртък, 17 октомври 2013 14:07

85-годишнината на проф. д.ик.н. Иван Душанов събра в голямата конферентна зала десетки представители на академичната общност, счетоводната наука и практика, съратници, близки и студенти на юбиляря. Специални гости на тържеството бяха председателят на Народното събрание Михаил Миков, ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, заместник-ректорите на университета, зам.-председателят на БАН и председател на Съюза на учените в България акад. Дамян Дамянов, депутати, декани на факултети и ръководители на катедри в университета.

Богатата житейска и творческа биография на юбиляря представи проф. д-р Стоян Стоянов, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“ и председател на Общото събрание, който открои върховете в академичната, преподавателската и обществената дейност на проф. д.ик.н. Иван Душанов.

На първия ред на президиума (отдясно наляво) Проф. д.ик.н. Стати Статев, Михаил Миков, проф. д.ик.н. Иван Душанов, акад. Дамян Дамянов

Това е живот, неразривно свързан с българската държава, изтъкна в приветственото си слово председателят на парламента Михаил Миков. Убеден съм, че имате уважението на колегите от академичната общност и на студентите, на които сте отворили вратите към професията и бъдещето, обърна се той към юбиляря. Доброта и почтеност са двете качества, които притежава проф. Душанов и те са основополагащи за човека с главно Ч, акцентира Михаил Миков.

По време на честването в голямата конферентна зала

Председателят на парламента Михаил Миков приветства юбиляря (вляво)

„Вие сте сред личностите, чиято житейска и професионална съдба завинаги е свързана с УНСС като негов възпитаник и преподавател, дал знания на няколко поколения студенти, подкрепил десетки млади колеги в тяхното академично израстване. Десетилетия наред сте пример за съзидание, почтеност и трудолюбие и като ръководител на катедра, декан, заместник-ректор, председател на Общото събрание“, изтъкна ректорът на университета Проф. д.ик.н. Стати Статев в словото си към юбиляря. Той определи проф. д.ик.н. Иван Душанов като „създател на стандарти в преподаването и изследванията“, легендарен основател и ръководител на Съюза на счетоводителите в България, акцентира върху неговите огромни заслуги за издигането на престижа на счетоводната професия и регламентирането на нейния статут в образователните и научните среди. Със „скъпи учителю“ се обърна ректорът към доайена в счетоводната наука, изразявайки възхищение от неговата жизненост, пословична работоспособност, невероятна виталност, сърцатост, почтеност и всеотдайност към университета и работата за неговата кауза. „От сърце ти желая да запазиш своята бодрост, привързаността си към общото ни благородно дело, заразяващата си отдаденост на УНСС“, каза ректорът.

Проф. Статев връчи на проф. Душанов Почетния знак на ректора на УНСС, който му се присъжда „за високи постижения в преподавателската и научноизследователската дейност, принос за развитието на УНСС, вярност към академичните традиции и по повод на неговата 85-годишнина.“

Проф. Статев връчва Почетния знак на ректора на проф. Душанов

Поздравителен адрес до проф. Душанов изпрати министър-председателят на Р България доц. д-р Пламен Орешарски. Приветствие бе прочетено и от името на финансовия министър доц. д-р Петър Чобанов.

„Цялата счетоводна гилдия се прекланя пред Вас“, каза акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на БАН и председател на Съюза на учените в България. Той връчи юбилейна грамота на проф. Душанов и съобщи в аванс решението на Съюза на учените да го обяви за свой почетен член.

Акад. Дамян Дамянов връчва почетната грамота на Съюза на учените в България

Думи на благодарност за делото и всеотдайната подкрепа на проф. Душанов отправи проф. д-р Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет. Поздравителен адрес връчи на юбиляря и проф. д-р Огнян Симеонов, първи зам.-ректор и ръководител на катедра „Финансов контрол“. С приветствие се обърна и доц. д-р Стоян Александров, ръководител на катедра „Финанси“.

Проф. Снежана Башева приветства доайена на счетоводната наука

Приветствие на проф. д-р Огнян Симеонов

Юбилярят получи поздравления и от Стопанската академия „Димитър Ценов“ - Свищов, която през 2012 г. го избра за свой „доктор хонорис кауза“. С приветствия към проф. Душанов се обърнаха и представители на Великотърновския университет, Бургаския свободен университет, директорът на Националната финансово-стопанска гимназия – София и др.

В препълнената зала

Доц. д-р Георги Николов поднесе пожелания от името на първия състав на Сметната палата. С приветствени думи се обърнаха и проф. д.ик.н. Румен Гечев, депутат, от името на парламентарната група на Коалиция за България, Бойко Костов, председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България, проф. д-р Маргарита Александрова от името на Института за следдипломна квалификация.   

Проф. Душанов

Равносметка за изминалия дълъг житейски и професионален път направи за себе си проф. д.ик.н. Иван Душанов. Живях и работих в авторитетния колектив на катедра „Счетоводство и анализ“ и ще е така до последния ми дъх! Годините ми преминаха в моята Алма матер и никога не се отделих от този храм на науката и висшето образование, сподели развълнуван юбилярят.

Галерия снимки от Тържествено честване на 85-годишнината на проф. д.ик.н. Иван Душанов ...