Обучителен семинар на издателство "Емералд"

четвъртък, 03 октомври 2013 15:11

 Обучителен семинар, организиран от издателство „Емералд“ и Министерството на образованието и науката, се проведе в читалня 2 на университетската библиотека.  Мартин Лоранс, редактор на списания в областта на международните икономически отношения, правото и етиката в издателството, представи пред преподаватели и студенти пътя на една статия до нейното публикуване.

"Емералд" е водещо независимо издателство с глобално влияние върху научните изследвания в областта на образованието, бизнеса, управлението, инженерните, социалните и политическите науки. Нашите преподаватели проф. Иван Душанов и проф. Силвия Трифонова са членове на редакционните колегии на списания на „Емералд“.

Станка Ценова, директор на „Университетска библиотека и централен архив“, откри семинара и представи издателство „Емералд“

За да публикувате, трябва да работите върху докторска или магистърска дисертация, да сте завършили успешен проект, да се борите с проблем, който няма ясно решение, да сте изнасяли презентация на конференция, изброи възможностите за авторство Мартин Лорънс. Той конкретизира как се „оцелява“ след редакторска оценка, защо е необходимо да се проучи списанието и какво следва, ако се нарушат сроковете за публикация. „Много статии се отхвърлят директно, защото не покриват изискванията на списанието. Те дори не стигат до оценка на съдържанието“. Обикновено редакторите и оценителите следят за съответствия в сферата на интерес и оригиналност, но важни са и позиционирането, яснотата, практическите последици и заключението на изследването. „Ако статията Ви е отхвърлена, винаги питайте защо, не го приемайте лично, поправете я и опитайте на друго място, но никога не се отказвайте“, насърчи авторите Лорънс.

Мартин Лорънс

Редакторът даде напътствия за структурирането на текста, неговото оценяване по достоверност и приложимост, за заглавието (с кратки ключови фрази), размера на резюмето и т.н. Публикуването на научното изследване означава, че статия е подобрена, промотирана и надеждна. Всяко проучване, което е било публикувано, носи QA печат - „някой друг освен Вас мисли, че е добро!“

Мартин Лорънс  не пропусна да отбележи влиянието на социалните мрежи, които нарече „наш приятел“.

По време на семинара

Галерия снимки от Обучителен семинар на издателство "Емералд"   ...