Бизнесът и УНСС - заедно в европейски проект за студентски практики

петък, 20 септември 2013 10:59

182 са студентите от университета, които успешно приключиха своята практика и сега предстои да получат стипендията си. А близо 3000 са регистрираните в сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) техни колеги, желаещи да се включат в проекта „Студентски практики”, съфинансиран от Европейския социален фонд, в който нашият университет е партньор на МОН.

На среща със студентите водещият функционален експерт на проекта доц. д-р Росен Кирилов разясни целите и изискванията за провеждането на успешна практика в реална работна среда. Проектът „Студентски практики” предвижда да обучи, подготви и намери работа на 4600 студенти от УНСС до края на октомври 2014 г. Сред основните цели е създаването на реални работни места, с което да се подобри реализацията на завършващите, да се подпомогне качеството на образованието чрез предоставяне на възможности за придобиване на практически опит и да се улесни преходът от образователните институции към работното място.

Участниците в срещата

След като вече са се регистрирали на http://praktiki.mon.bg/sp/ и са избрали определена позиция от списъка с работодатели в професионалното направление, студентите трябва да извървят още няколко стъпки. При одобрение от работодател и потвърждаване от студент, трябва да бъде избран академичен наставник от университета, който да следи за индивидуалното практическо обучение. Менторът пък е представител от организацията, който поема обучението и изготвя програмата с дейностите, които се очаква студентът да извърши. Менторът трябва да потвърди студентския график, отразяващ работата по дати и часове, като общият им брой е 240 часа. След потвърдени програма и график, до 12 календарни дни трябва да се внесе генерираният от системата договор. Договорите на студенти, работодатели и ментори се приемат в УНСС, кабинет 2068, всеки понеделник от 15 часа. Освен това документът трябва да е подписан не по-късно от 5 календарни дни преди началото на провеждане на практическото обучение.

Доц. д-р Росен Кирилов

След успешно завършване на студентската практика на обучаващия се изплаща стипендия в размер от 480 лв. Участие в проекта може да вземе всеки студент в редовна или задочна форма веднъж в рамките на своето обучение за придобиване на всяка една образователно-квалификационна степен - веднъж като „бакалавър“ и веднъж като „магистър“.

 

Галерия снимки от Бизнесът и УНСС - заедно в европейски проект за студентски практики ...