Тържествено бе открита 93-ата академична учебна година

понеделник, 16 септември 2013 14:40

“Добре дошли!” в нашата аула “Максима”, в която по традиция откриваме новата учебна година - в тържествена атмосфера, с настроение, надежди, усмивки и с вяра в общия ни напредък, защото имаме всички основания за това“. С тези думи ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев приветства студентите, преподавателите и служителите на университета. На официалното откриване на 93-ата академична година във висшето училище гости бяха премиерът доц. д-р Пламен Орешарски и финансовият министър доц. д-р Петър Чобанов. Националният, европейският и студентският химн "Gaudeamus igitur" оповестиха началото на тържествената церемония.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев (на трибуната), премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов 

Пред препълнената аула „Максима“ ректорът открои приоритетите и новите задачи в работата на университета. Той посочи, че УНСС за втори път получи най-високата институционална оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация сред всички български висши училища, за поредна година е и най-предпочитаният университет от кандидат-студентите в страната. “Въпреки икономическата криза, отрицателния демографски прираст и сложната социална среда, ние запазваме лидерската си позиция и най-важното – имаме доверието на обществеността, на работодателите, на държавата, на бизнеса като авторитетна академична институция“, изтъкна проф. Статев. Той напомни, че през 2013 УНСС отбелязва 160 години от рождението на своя основател и първи ректор проф. Стефан Бобчев.

На тържественото откриване присъстваха академичното ръководство, бивши ректори, много преподаватели  

Ректорът пожела на първокурсниците да трупат знания и да усвояват умения, да учат с отговорност към своето бъдеще, да не се предават пред изпитанията, да използват разумно скъпоценните и неповторими часове и дни на младостта си.  „Обръщам се първо към вас, защото от днес вие сте неделима част от нашето голямо и задружно академично семейство след отличното ви представяне в оспорваното и честно кандидатстудентско състезание. Това е вашата инвестиция във вашето бъдеще, вашата лична амбиция да трупате знания и да усвоявате умения, които ще ви позволят да направите успешна кариера“, изтъкна проф. Статев пред първокурсниците.

Ректорът открива новата учебна година

Проф. Статев поздрави и преподавателите, без чиито безкористни професионални усилия и служенето на каузата на УНСС успехите не биха били възможни. С пожелания за успешна работа ректорът се обърна и към служителите на университета.

Като „скъпи гости в своя дом“ представи ректорът министър-председателя и финансовия министър, като напомни, че доц. д-р Орешарски е възпитаник и от 32 години преподавател в УНСС, един от академичните представители, чийто житейска и професионална съдба са завинаги свързани с този университет.

(Пълният текст на приветствието на проф. Стати Статев)

Изпитвам особено вълнение на този първи за вас академичен ден, обърна се премиерът към първокурсниците в залата. Доц. д-р Пламен Орешарски се върна към годините, в които самият той е бил студент в УНСС, към неговите преподаватели и предизвикателствата, пред които е било изправено поколението му. Той оцени направеното като  посочи: „Допуснахме много грешки, бяхме колебливи, друг път избързвахме. Но успяхме да се приобщим към европейските общности. Работете упорито, за да може след време да имате повече основание от мен да заявите – Имаше много предизвикателства, ние успяхме и сега страната ни е сред една от най-напредналите общности в ЕС".

„Висшето образование не е толкова количество знания, колкото начин на мислене“, изтъкна министър-председателят. Той призова младите хора сами да формират мнение за икономическите и обществените тенденции. „Готовите знания са само прозорец, през който вие трябва сами да виждате икономиката през своите очи", каза Пламен Орешарски и пожела на студентите да помнят, че пред тях е хоризонтът на знанието.

„Времето само привидно е дълго, затова използвайте тези четири години пълноценно. Четете, за да научите колкото може повече, но е по-важно да изградите мирогледа и начина на мислене", посочи още министър-председателят. Той изрази убеденост, че именно сред студентите на УНСС са бъдещите лидери на страната ни.

(Пълният текст на приветствието на премиера Пламен Орешарски)

Финансовият министър доц. д-р Петър Чобанов, който също е възпитаник и преподавател в УНСС, заяви, че призванието му е да преподава, а мнението на студентите е своеобразен барометър за неговата работата. Тук съм в дома си, каза Чобанов. Знанията и вижданията за икономиката няма да ви бъдат натрапвани, изискват се нови решения, за които разчитаме и на вас, посочи доц. Чобанов.

(Пълният текст на приветствието на финансовия министър Петър Чобанов)

В 93-годишната „Златна книга“ на университета, на първите страници на която са запазени посланията на цар Борис III и княгиня Евдокия, съхранила през годините пожеланията на най-значими личности, премиерът Орешарски написа:

„Поздравления за поредния първи учебен ден в УНСС.

Гордея се с моя Университет, с амбициите на моите колеги преподаватели да бъдат винаги лидери в икономическото обучение и с нашите студенти, които също са сред най-добрите.

В днешния динамичен свят образованието е ключов фактор за напредъка.

На добър път!“

Пламен Орешарски пише своето послание в Златната книга на УНСС

Ректорът, премиерът и финансовият министър откриха и разгледаха обновената книжарница на УНСС. Сред най-новите университетски издания е и новоизлезлият учебник на доц. д-р Пламен Орешарски „Инвестиции“.

В университетската книжарница

След официалната церемония ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов положиха венци пред паметника на основателя и първи ректор на университета проф. Стефан Бобчев.

Пред паметника на проф. Стефан Бобчев

Първокурсниците се срещнаха и с ръководителите на факултетите по направления и потоци. 

 Първи учебен ден, първи срещи с преподаватели и колеги

 

 Студенти-първокурсници

Галерия снимки от Тържествено бе открита 93-ата академична учебна година ...