Нови магистърски програми на катедра „Финансов контрол“

петък, 05 юли 2013 14:19

Нови магистърски програми на катедра „Финансов контрол“ бяха представени на информационна среща със студенти в голямата конферентна зала на университета. На събитието присъстваха проф. д-р Огнян Симеонов, първи зам.-ректор и ръководител на катедра „Финансов контрол“,  проф. д-р Валери Димитров, преподавател в Юридическия факултет и председател на Сметната палата, проф. д.ик.н. Михаил Динев и др.

Двете магистратури „Финансов контрол и финансово право“ и „Одитинг“ ще заменят съществуващата досега магистратура „Финансов контрол“, посочи проф. д-р Огнян Симеонов. Той конкретизира формите на обучение, приема и преподавателския състав. Един министър, един зам.-министър, председателят на Сметната палата, членове на много консултативни органи, водещи специалисти от практиката на контролните органи ще водят обучението в тези магистратури, изтъкна проф. Симеонов. При „Финансов контрол и финансово право“ се предвижда (при едногодишен срок за обучение) приемът на 30 души държавна поръчка и 60 души срещу заплащане. При срок от година и половина обучение приемът ще е съответно на 20 студенти държавна поръчка и 60 срещу заплащане. Във втората магистратура „Одитинг“ при едногодишно обучение и при три семестъра приемът ще е по 5 студенти държавна поръчка и по 25 платено обучение, посочи проф. Симеонов.  

Отдясно наляво: проф. Михаил Динев, проф. Огнян Симеонов, проф. Валери Димитров, ас. д-р Нина Чилова

Доц. д-р Даниела Петрова, научен секретар на катедра "Финансов контрол", представи подробно структурата и учебните програми на двете магистратури. Тя посочи, че „Финансов контрол и финансово право“ ще приеме първите си студенти през учебната 2013/2014 г. и изтъкна сред мотивите за създаването на магистратурата потребностите от засилено обучение по правните дисциплини. Сред изучаваните дисциплини ще са стандартите за финансов одит, финансовото право, борсовото право, контролът на обществените поръчки, финансовите измами, данъчно-процесуалното право, правото на ЕС и др.  В специалността „Одитинг“, която по същество е продължение на досегашната магистратура, ще се изучават пет задължителни и три  групи избираеми дисциплини, между които „Компютърно подпомогнати одитни техники“.   

Доц. Петрова (крайната вляво) представя програмите

Магистърската степен в тези специалности ще даде възможности на младите хора да придобият практическа подготовка, да продължат образованието си в степен „доктор“, да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда. 

Бакалаврите, завършващи специалност „Финансов контрол“

Галерия снимки от Нови магистърски програми на катедра „Финансов контрол“ ...