Професор от УНСС участва в прокарването на културни коридори между два континента

четвъртък, 06 юни 2013 15:04

От 29 май до 1 юни в Баку, под патронажа на президента на Република Азербайджан и съвместно с ЮНЕСКО, други организации към ООН и Съвета на Европа, се проведе вторият световен форум по интеркултурен диалог “Да живеем заедно и мирно в един свят на различията”. В него участваха държавници, експерти, учени от десетки различни страни в света. Форумът бе открит със слово на президента на страната-домакин Илхам Алиев.

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, чл.-кор. проф. Васил Проданов, Георги Първанов и Стипе Месич (отляво надясно).

Модератор на първото пленарно заседание на форума бе чл.-кор. проф. Васил Проданов от катедра “Политическа икономия” на УНСС. На ръководеното от него пленарно заседание “Културните коридори в Югоизточна Европа, Черноморския и Кавказкия регион – споделено наследство, общи отговорности и устойчиво бъдеще” основни докладчици бяха генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, президентите на България и на Хърватия Георги Първанов (2001-2012 г.) и Стипе Месич (2000-2010 г.), министри, експерти и учени.

Чл.-кор. проф. Васил Проданов с участници във форума.

В словото си проф. Проданов отбеляза, че на Балканите вече са проведени седем срещи на високо равнище, посветени на културните коридори, и сега се разширява периметърът на този тип взаимовръзки между нашите региони. За това има исторически предпоставки, свързани с факта, че от времето на великото преселение на народите и Пътя на коприната между нашите региони съществуват активни взаимодействия. Но за това не по-малко важни са днешните и утрешни предпоставки, свързани с нарастващата роля на Азия в съвременната геополитика и икономика, подчерта той. Лекторът акцентира на необходимостта от постоянни организационни форми за изследване и създаване на политики за развитие на културните коридори между тези два особено значими региона на нашите два континента.

Проф. Проданов отправи покана от името на ректора проф. д.ик.н. Стати Статев към президента Илхам Алиев като почетен професор на УНСС да изнесе академична лекция в нашия университет.

Галерия снимки от Професор от УНСС участва в прокарването  на културни коридори между два континен ...