Шести премиер, 13-и финансов и 6-и външен министър от УНСС

вторник, 04 юни 2013 12:08

Доц. д-р Пламен Орешарски от катедра „Финанси“ е шестият български премиер след 1989 г., който е завършил нашия университет. Другите петима министър-председатели през последните 23 години, от които трима са били или са преподаватели в УНСС, са проф. Любен Беров, д-р Ренета Инджова, Стефан Софиянски, доц. д-р Иван Костов и Марин Райков.  

Премиерът на 89-тото правителство на Република България Пламен Орешарски има магистърска степен по „Финанси и кредит“, защитил е докторска степен по „Инвестиции и инвестиционен анализ“ в УНСС, бил е зам.-ректор по научноизследователската работа на УНСС. Преподава „Финансово управление”, „Инвестиции” и „Инвестиционен анализ”. Има редица научни публикации у нас и в чужбина в областта на инвестиционния анализ, финансите и повече от сто статии, рецензии и коментари.

Доц. Орешарски беше зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов, министър на финансите в коалиционното правителство на Сергей Станишев и депутат в 41-ото Народно събрание.

Доц. д-р Пламен Орешарски

Доц. д-р Петър Чобанов е 13-ият министър на финансите от нашия университет след промените. Единственият на този пост, който не е завършил УНСС, беше Муравей Радев (в правителството на Иван Костов).

Доц. д-р Петър Чобанов

Доц. Чобанов е преподавател в катедра „Финанси“. Бил е главен експерт в отдел „Анализи“ на БНБ, изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози, председател на Комисията по финансов надзор. Научен секретар на катедра „Финанси“. Чете лекции по „Парична теория и парична политика“, „Системен риск“, „Международни финанси“ и др.

Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин е шестият външен министър от УНСС. Завършил е "Международни отношения" и "Макроикономика". Беше евродепутат и заместник-председател на Групата на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент.

 

Галерия снимки от Шести премиер, 13-и финансов и 6-и външен министър от УНСС ...