Публична защита на първия доктор по политически науки в катедра "Международни отношения"

вторник, 07 май 2013 10:49

В навечерието на Великденските празници се състоя първата публичната защита за придобиване на научната степен „доктор на науките” в направление „Политически науки“ в УНСС. Проф. Атанас Гочев е и първият, защитил „голям докторат“ в катедра „Международни отношения” от нейното създаване през 1976 г. досега.

Темата на дисертационния труд “Вътрешнодържавни конфликти и кризи и роля на ранното сигнализиране и превантивната дипломация” бе определена от журито и гостите като изключително актуална и значима в български и международен контекст.

На публичната защита на проф. Гочев присъстваха ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по НИД, началникът на кабинета на министъра на външните работи, началник отдел в дирекция „ООН и сътрудничество за развитие”, български евродепутат, деканът на факултет “Международна икономика и политика“ проф. д-р Антоанета Василева и деканът на Бизнес факултета проф. д-р Йорданка Йовкова, ръководството на катедра „Международни отношения”, колеги на дисертанта от разнообразните му професионални поприща.

По време на публичната защита

В представянето на дисертационния си труд проф. Гочев изтъкна, че работата му е резултат от многогодишен практически и изследователски опит като международен консултант на Световната банка и ПРООН, като изследовател и преподавател в УНСС. Той е ръководил, разработвал и внедрявал системи за ранно сигнализиране на нестабилност и потенциални кризи и конфликти в България, Западните Балкани, Йордания, Русия, Украйна.

По време на дискусията бяха коментирани връзката между ранното сигнализиране и демокрацията, финансирането на целеви дейности, международната подкрепа или интервенция, както и актуални въпроси от българския политически живот, отнесени към проблематиката на труда.

Със седем гласа "за" журито единодушно реши да присъди научната степен “доктор на науките” на проф. д-р Атанас Гочев.

Представянето на дисертационния труд

Галерия снимки от Публична защита на първия доктор по политически науки в катедра "Международни от ...