Женският отбор на УНСС - шампион по баскетбол 3x3

понеделник, 22 април 2013 17:07

Три дни СК „Бонсист“ бе арена на оспорвани битки за разпределение на медалите в Държавното студентско първенство по Баскетбол 3х3. Първенството откри ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев. „Чест и удоволствие е за мен за втори път да открия второто Държавно спортно първенство по баскетбол 3х3 – една чудесна инициатива, чийто прощъпулник бе през миналата година, но то вече се утвърди като авторитетно спортно събитие“, посочи ректорът. „И това не е случайно. УНСС има славни спортни традиции, чието начало е поставено през 1923 г., когато се създава първият студентски спортен клуб в България. Достойни последователи на тогавашните студенти на нашия предшественик – Свободният университет за политически и стопански науки – са сегашните студенти, които са отличници не само в учението, но и в спорта. Под ръководството на своите преподаватели и треньори те ни радват с постиженията си в национални и международни състезания.“

Ректорът поздрави участниците в първенството

Проф. Статев подчерта също, че академичното ръководство винаги е подкрепяло и ще продължи да подкрепя университетския спорт и тази проява е само едно от доказателствата за това. „Спортният комплекс „Бонсист“ предоставя прекрасни условия за провеждането на днешната значима спортна проява. От сърце желая на всички участници успех в благородната надпревара.“, каза ректорът. На откриването на студентския шампионат присъстваха и зам.-министърът на спорта Иван Ценов, президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков, проф. Иван Палигоров от ЛТУ и председателят на АУС Академик доц. Златко Джуров.

Женският отбор  на УНСС с треньор Лариса Касабова  и мъжкият на Югозападния университет от Благоевград станаха национални студентски шампиони по баскетбол 3х3. Това е игра трима на трима на един кош.

Нашите златни момичета

Финалът при жените бе НСА срещу УНСС. Интересен бе сблъсъкът между Виктория Стойчева за НСА и Вероника Джикова за нашия университет. След като водиха през цялата среща, момичетата на Лариса Касабова победиха с 15-9. Трети остана отборът на СУ, който победи ЮЗУ.

При мъжете финалът между ТУ - София и Югозападния университет бе още по-оспорван. ЮЗУ поведе с 6-1, но малко по малко съперникът намали разликата и се стигна до драматични моменти при 14-14. И двата отбора имаха по няколко възможности да отбележат, а в крайна сметка Антонио Илиев застана на наказателната линия и сложи край на мача - 15-14 за ЮЗУ. Трети стана НСА, а четвърти – НБУ.

Обща снимка с победителите

В турнира участваха 17 мъжки и 8 женски отбора от шест града. Организираха го Асоциацията за университетски спорт "Академик" и Българската федерация по баскетбол. Домакини бяха Катедрата по физическо възпитание и спорт на УНСС с ръководител Спас Ставрев и катедрата на Лесотехническия университет.

По време на оспорваните срещи

Галерия снимки от Женският отбор на УНСС - шампион по баскетбол 3x3 ...