Публична лекция на министъра на отбраната доц. д-р Тодор Тагарев

петък, 19 април 2013 17:55

Подписаното рамково споразумение между УНСС и Министерството на отбраната е логично продължение на досегашното изключително ползотворно сътрудничество между двете институции, посочи проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на университета, представяйки подписания документ. Той оповести това при откриването на публичната лекция на доц. д-р Тодор Тагарев, министър на отбраната на Р България. На  срещата в голямата конферентна зала присъстваха зам.-ректори на висшето училище, декани, преподаватели и студенти от катедра „Икономика на отбраната и сигурността“.

Ректорът проф. Стати Статев (вляво) и министър Тодор Тагарев след подписването на Рамковото споразумение за сътрудничество

Проф. д.ик.н. Стати Статев представи биографията на министъра на отбраната от служебното правителство, която определи като респектираща. Той изтъкна, че доц. Тодор Тагарев е член на борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел “Системни анализи и проучвания”, притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални интердисциплинарни изследвания по въпроси на сигурността и отбраната, негови научни и научно-приложни публикации са преведени на 12 езика. Ректорът  жалонира сътрудничеството на университета с военното ведомство през годините, като посочи примери за най-добро взаимодействие в значими съвместни научни прояви, осигуряване на студентски стажове и работа за завършващите УНСС и др. Много от възпитаниците ни са заемали във времето ключови позиции в Министерството на отбраната, изтъкна проф. Статев и напомни, че проф. Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, е член на новия Обществен съвет по отбранителна политика.

При откриването на публичната лекция (отляво надясно): проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност", министър Тодор Тагарев, проф. д.ик.н. Стати Статев, проф. д.ик.н. Христо Първанов, декан на факултет "Икономика на инфраструктурата", проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор на УНСС

В своята лекция „Приоритети на отбранителната политика на Република България” министърът запозна аудиторията с основните принципи на отбранителната политика на страната. Той разгледа критериите за създаване на декларация за бъдещи решения, като открои адекватността на отбранителната сигурност, приемливостта й от гледна точка на международната отговорност и обществото, изпълнимостта й съобразно ресурсите, модерните технологии и др. Доц. Тагарев бе категоричен, че сфера на отбраната трябва да е публична, защото организира съществен публичен ресурс и много заинтересовани от провеждането на политиката й.

Доц. д-р Тодор Тагарев

Министърът открои и предизвикателствата в отбранителната област, подчертавайки, че днес заплахите нямат граници, че опасността може да се реализира и от разстояние в общи пространства, че бъдещето и животът изискват вече киберсигурност и киберотбрана. Не разполагаме с познатите традиционните раздели, работим в „сива област“, няма я границата на вътрешната и външната заплаха, посочи доц. Тагарев. Той насочи вниманието и към приоритетите в отбраната, като изтъкна контрапродуктувното публичното говорене в стил "ние и НАТО", "НАТО иска" и т.н. Много хора още не са разбрали, че НАТО – това сме ние, посочи министърът, който се спря и на проектите за интелигентната отбрана на Северноатлантическия блок, осигуряването на кохезия в държавното управление, осъществяването на информирано и критично обществено разбиране за отбраната. Надявам се, че и вие ще бъдете скоро част от този диалог и ще се реализирате в сферата на отбраната, обърна се доц. Тагарев към студентите в залата.

Студентите от катедра "Национална и регионална сигурност"

Галерия снимки от Публична лекция на министъра на отбраната доц. д-р Тодор Тагарев ...