Среща-дискусия за основните функции на прокуратурата

петък, 19 април 2013 9:49

Обединението за юридическо развитие „Темида“ организира публична дискусия с Пенка Богданова, зам.-главен прокурор на България, Николай Георгиев, прокурор от Върховната касационна прокуратура и Божидар Джамбазов, зам.-градски прокурор на София. Срещата на магистратите със студентите се проведе в зала „Тържествена“ на университета.

Да си юрист е съдба и начин на живот, начин на мислене, посочи при откриването на дискусията на тема: „Основни функции на прокуратурата“ доц. д-р Вълчин Даскалов, зам.-декан на Юридическия факултет. Той изтъкна, че е шанс за младите хора в залата да се срещнат и дискутират с такива изявени личности от юридическата практика.

Зам.-главният прокурор Пенка Богданова, Николай Георгиев и Божидар Джамбазов (вдясно

Със структурата на прокуратурата, запозна студентската аудитория Пенка Богданова. Тя коментира автономността на трите власти и необходимостта от взаимовръзка между тях, акцентира върху защитата на интересите на гражданите и стриктното спазване на законността в страната. В диалогична форма - с въпроси от лекторите и отговори на студентите – бяха уточнени понятия, законови положения, тълкувания.

За начините и условията при провеждането едно дело говори прокурор Джамбазов.  Той представи и статистика за броя и резултатността на делата, сезирани от прокуратурата през последните години.

Оптимистичен вариант на справянето с престъпността в страната, в основата на който е ефективното взаимодействие между компетентните органи и активните граждани, очерта прокурор Георгиев.

Бъдещите юристи

Лекторите споделиха пред бъдещите юристи примери от дългогодишния си професионален опит. Те призоваха студентите да се образоват и самоусъвършенстват, подчертаха и отзивчивостта си към младото гражданско общество, пред което стоят големи възможности.

Галерия снимки от Среща-дискусия за основните функции на прокуратурата ...