Дискусия за ролята на европейските институции за бъдещето на младите хора

понеделник, 25 март 2013 16:10

Евродепутатът Кристиан Вигенин участва в дискусия за ролята на европейските институции за бъдещето на младите хора в Европейския съюз. Срещата на студентите с бившия възпитаник на университета бе организирана от Обединението за юридически развитие „Темида“. Модератор на дискусията бе доц. д-р Живко Драганов, зам.-декан на Юридическия факултет.

Кристиан Вигенин (вдясно) и доц. д-р Живко Драганов

Вигенин дискутира теми, свързани с даването на повече права на младите хора и създаването на благоприятни условия за развитието на уменията им, работата и активното им участие в живота на Европейския съюз. Сред акцентите в изложението му бяха проблемите с  продължаващата безработица, липсата на участие на младежите във вземането на решения и безразличието на част от политическите елити по отношение на социалните тенденции в България. Той приведе красноречиви данни, според които 5 милиона са безработните млади хора в ЕС, а над 7 милиона са т.нар. обезкуражени – с дълготрайна невъзможност да започнат работа. В България младежката безработица е около 30 на сто, а броят на обезкуражените младежи е приблизително 37 000 души. Натрупа се допълнително социално напрежение и разслоение, увеличи се несъответствието между изисквания (търсене) и умения (предлагане) на пазара на труда, което допълнително намалява мотивацията на младите хора както да се образоват, така и да търсят работа по специалността, посочи  Вигенин.

По време на дискусията в голямата конферентна зала

Евродепутатът открои и новата европейска програма „Младежка гаранция“.  Целта на този инструмент е младите хора да получат добро предложение за работа, продължаващо образование - обучение, стаж или професионална квалификация до 4 месеца, след като са завършили образованието си или са останали без работа, както и да намали броя на обезкуражените млади хора и да ги върне на пазара на труда. Предвижда се програмата да бъде съфинансирана с 6 млрд. евро от Европейския социален фонд и да бъде интегрирана в политиките за заетост на страните-членки, в съответствие с техните особености, уточни Кристиан Вигенин.  

Галерия снимки от Дискусия за ролята на европейските институции за бъдещето на младите хора ...