Успешен кариерен старт в европейските институции

четвъртък, 21 март 2013 10:00

На отворена лекция в УНСС на тема: "Кариерен старт в европейските институции" бяха представени възможностите за запознаване с реална работна среда в органите на Европейския съюз. В препълнената със студенти зала представителят на европейската служба за подбор на персонал Маргарет Тачева посочи над 10 позиции, за които желаещите могат да кандидатстват.

Някои от стажовете са платени. Такива са например възможностите за работа в  Европейската комисия, Европейския парламент, Съветът на Европейския съюз, Комитетът на регионите и др. Месечното възнаграждение е между 800 и 1200 евро. С него трябва да се покрият разходите за настаняване и храна, като самолетните билети се поемат от съответната служба. Продължителността на стажовете е 5 месеца.  Изискванията са да владеете т.нар. европейски език (например български) и поне един от трите официални езика на ЕС (английски, френски или немски), както и да не сте имали предишен платен опит в институциите на ЕС. Няма възрастови ограничения и не се изисква трудов опит. Но успешно изкаран стаж не гарантира назначаване за постоянно, поясни пред студентите Маргарет Тачева.

Доц. д-р Йордан Близнаков, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, и лекторката Маргарет Тачева

Отлична перспектива за успешен кариерен старт е запознаването с дейностите на Европейския парламент, който предлага възможности за стаж в 4 направления: обща насоченост, за журналисти, за преводачи (писмени и устни) и за хора с увреждания. Процедурата за кандидатстване е максимално улеснена и се извършва онлайн, а документите се попълват в сайта на институцията, в която желаете да изкарате стажа си. Препоръчително е те предварително да са подготвени и да не се чака последния момент преди изтичането на обявения срок. От значение е познаването на дейностите на институция, в която кандидатствате, а също и мотивацията за работа в нея.

Всяка година европейските институции обявяват около 1500 стажантски позиции, за които кандидатстват граждани от всичките 27 държави-членки. Въпреки това шансовете са големи, тъй като през тази година над 30% от работещите в службите на ЕС ще се пенсионират. Средната възраст на служителите в тях е 35 години, като намерението е да се възприеме японския модел, т.е. да се набират млади хора, които да работят на дадена позиция до пенсионирането си.

Кандидатите за работа в европейските институции

Минималната работна заплата за служителите с постоянен договор е 4300 евро. Годишният платен отпуск на работещите в ЕС е 35 дни. За постоянна работа изискванията са повече, критериите за подбор са по-високи. Въпреки това възможностите не са малки.

Галерия снимки от Успешен кариерен старт в европейските институции ...