Среща-дискусия с националния омбудсман Константин Пенчев

вторник, 05 март 2013 13:33

Среща-дискусия с омбудсмана на Р България Константин Пенчев организира Обединението за юридическо развитие "Темида" при Юридическия факултет. „Фигурата на омбудсмана в правната система на Република България“ бе обявената тема, която лекторът разшири и допълни с коментар по актуалните политически събития в страната. Студенти-прависти от университета имаха възможност да участват в своеобразен юридически форум и да обсъдят с националния омбудсман конкретни законови положения и правни казуси.  Срещата бе водена от доц. д-р Живко Драганов, зам.-декан на Юридическия факултет на УНСС.

Константин Пенчев говори пред студентите в зала "Тържествена"

Ролята на омбудсмана като застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес, очерта в началото Константин Пенчев.  Гражданите най-често поставят проблеми от сферата на обществените услуги (топлоснабдяване, водоснабдяване, електроснабдяване, мобилни услуги), следвани от търсене на социалните права, териториалното устройство, проблемите на собствеността, административното обслужване, здравеопазването, образованието и т.н., посочи омбудсманът.

Студентската аудитория

Константин Пенчев отговори на зададените му многобройни въпроси, свързани с т.нар. искания на улицата, гражданското общество, монополите, необходимите реформи.  „Гражданите винаги имат право“ и „Сега се нуждаем от работещи институции“, изтъкна юристът. Той формулира предложения, свързани с намаляване на дела в сметките за електричество, сключването на индивидуални договори с топлофикационните дружества, отпадането на таксата за сградна инсталация и др.

Галерия снимки от Среща-дискусия с националния омбудсман Константин Пенчев  ...