Дискусия за политиката на Република България към Република Македония - минало, настояще и бъдеще

понеделник, 25 февруари 2013 15:23

Дискусия с евродепутата д-р Андрей Ковачев очерта възловите моменти в политиката на Р България към Р Македония в трите времеви измерения – минало, настояще и бъдеще. Парламентаристът разгледа темата и с поглед от европейските институции като подчерта, че нашата българска позиция е силна, защото е справедлива и отговаряща на историческите факти и европейските принципи за зачитане на човешките права и недискриминацията.  Срещата с Андрей Ковачев бе организирана от Студентския съвет и сдружението ЕГО ПОЛИТИКО.

За решаването на проблемите трябва конкретика и прагматизъм. Да не забравяме, че добросъседските отношения са основен елемент при приемането на всяка нова страна членка на Европейския съюз. Именно поради тази причина не може Р Македония да очаква да бъде пълноправен член на ЕС, ако между нея и България все още стоят редица неразрешени проблеми, изтъкна евродепутатът.

От ляво на дясно: проф. д.ист.н. Трендафил Митев, Андрей Ковачев, Антоан Шотаров, председател на Студентския съвет, Любомир Милошев, председател на ЕГО ПОЛИТИКО

Искаме Р Македония да стане част от Европейския съюз, защото смятаме, че единственият инструмент за преодоляване на несправедливостите от миналото, може да бъде европейската интеграция. Но трябва да има желание и конкретни стъпки и от другата страна, посочи Андрей Ковачев. Имаме един основополагащ проблем в случая с Р Македония и го поставяме и на масата на преговорите пред Европейската комисия, съвет и парламент,  допълни той.

Срещата-дискусия се проведе в голямата конферентна зала на УНСС

Проф. д.ист.н. Трендафил Митев, модератор на срещата, обобщи, че в момента нашата позиция спрямо Р Македония е правилна. Необхозимо е провеждането на интелигентна политика, така че съседната ни държава да признае общите ни исторически корени.

 

Галерия снимки от Дискусия за политиката на Република България към Република Македония - минало, н ...