Наш преподавател участва в честването на 135-годишнината от освобождението на София

понеделник, 07 януари 2013 11:59

На 4 януари се навършиха 135 години от Освобождението на София от османско робство. Столичната община отбеляза събитието с поредица прояви, организирани в партньорство със Софийската Света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски" и фондация "Героите на България".

Пред Паметника на българския опълченец, където завърши литийното шествие, преподавателят от УНСС доц. д-р Игор Дамянов, министър на образованието и науката (2003-2005 г.), се обърна със следното приветствие към присъстващите:


Уважаема госпожо кмет на София,

Уважаеми господин министър на отбраната,

Ваше Преосвещенство,

Уважаеми софиянци и гости,

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Сто тридесет и пет години свободна София! В такива моменти като че ли сме по-склонни да се отдадем на емоцията, а не на здравия разум. Всъщност, защо не и на двете! Нека се възползваме от предимствата, които ни дава дистанцията на времето и да се опитаме да бъдем максимално обективни.

Какво се е случило преди 135 години? Всички знаем! ОСВОБОЖДЕНИЕ! Да! Но защо! Как! По силата на какви обстоятелства? С усилията на колко и какви хора? Стотици и хиляди са неизвестните! Много по-малко са тези, чиито имена са се врязали в съзнанието на поколенията.

И тук не можем по никой начин да не си спомним за прозорливостта и военния талант на руския пълководец генерал Йосиф Владимирович Гурко. Той подготви, организира и осъществи стратегическата за изхода на Руско-турската война операция за освобождението на София, която беше логично продължение на успеха при Плевен.

Длъжни сме да си припомним и още нещо! ФАКТЪТ: Вицеконсулите на Австро-Унгария, Италия и Франция – Валдхарт, Позитано и Леге, категорично отказват да напуснат София и по този начин осуетяват плановете на турското командване да опожари града и да обрече на гибел населението му. ИЗВОДЪТ: Тогава, за пореден път през вековете, България е била припозната като неразделна част от Европа. Не само като географско понятие, но и като политическа даденост!

Още веднъж, честит празник!

Да живее България!

Галерия снимки от Наш преподавател участва в честването на 135-годишнината от освобождението на Со ...