Министър Томислав Дончев: Учения много, истината е една

вторник, 11 декември 2012 16:27

Нямате ли усещането, че през този по-дълъг „учебен час“ пред вас беше не министър, а интересен професор, обърна се към студентите в аула „Максима“ ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев в края на срещата с министър Томислав Дончев. Две са основните качества на добрия преподавател: да е супер професионалист и да обича младите хора, потвърди проф. Статев валидността на изброените достойнства и от министъра по управление на средствата от Европейския съюз. В срещата-дискусия с Томислав Дончев на тема: „Европейските фондове и икономическото развитие на България“, която бе организирана от катедра „Публична администрация и регионално развитие“, участваха студенти, преподаватели, много гости.

Като един от най-ценните приятели на университета и негов сериозен поддръжник, определи лектора Проф. д.ик.н. Стати Статев. Той изтъкна актуалността на дискутираната тема и успехите на министъра по усвояване на европейските фондове. Умните хора стават банкери, а по-малко умните - политици, цитира ректорът изказване на Томислав Дончев, когото окачестви „и като политик, и като банкер, защото държи ключа от касата с европейските пари“.

Проф. д.ик.н. Стати Статев представя министър Томислав Дончев (вдясно). В средата: проф. д-р Христо Христов, ръководител на катедра "Публична администрация и регионално развитие"  

Гражданска задача е да имаме минимум разбиране на процеса. Особено валидно е това за академичните среди, отбеляза министър Дончев. Той направи аналогия между управлението на европейските пари и аржентинското танго, като посочи, че малцина го танцуват добре, а хармонията и ритъмът с партньора са от първостепенна важност и при инвестициите. Европейското инвестиране се възприема вече като някаква наличност, но каква е логиката, смисълът на европейските пари, попита аудитория министър Дончев и обобщи отговорите: „Едно е сигурно, това е инвестиционен процес“.

Студентите в аула "Максима"...  ... с много въпроси към лектора

В диалог със студентите министърът се спря и на преговорите за финансовата рамка в периода 2014-2020 г., реформите в политиката по сближаване и основните им ефекти, средствата от структурните фондове и кохезионния фонд  и др. Той открои реалностите за страната ни, чийто БВП на глава от населението е 45% от средния за ЕС, със стабилни публични финанси, но с все още ниска производителност на труда, висока енергоемкост на производството, ниски разходи за научноизследователска дейност. Томислав Дончев степенува в петстепенна скала приоритетите за финансиране, одобрени от Европейската комисия: увеличаване на участието на пазара на труда чрез подобрена заетост, социално приобщаване и образователни политики; благоприятна за иновации бизнес среда; модерна инфраструктура за растеж и работни места; енергосъобразна и ефективно използваща ресурсите икономика;  укрепване на капацитета на държавната администрация и управлението на съдебната власт. В дискусия със студентите министърът „извървя“ и прехода от националните ползи на един проект към споделените ползи за целия Европейски съюз.

Министър Томислав Дончев

Ректорът на УНСС Проф. д.ик.н. Стати Статев връчи почетна грамота на Томислав Дончев за висок професионализъм и ефективност в усвояване на средствата от Европейския съюз, държавническа почтеност и  за уважението му към академичните ценности и УНСС. Проф. Статев съобщи, че с министър Дончев са постигнали съгласие за студентски стажове и практики в министерства, които работят по усвояването на еврофондовете,както и за магистратура в тази област.

Проф. д.ик.н. Стати Статев връчва грамотата на министър Дончев

„Doctrina multiplex, veritas una“  (Учения много, истината е една) написа в Златната книга на УНСС министър Томислав Дончев  и пожела срещите в УНСС да продължат все така „в режим на двустранна полезност“.

Галерия снимки от Министър Томислав Дончев: Учения много, истината е една    ...