Публична лекция насочи вниманието към виновниците за икономическата криза

петък, 30 ноември 2012 19:39

Финансистът Владимир Каролев, възпитаник на УНСС, изнесе лекция пред студентите на тема:  "Кой е виновен за икономическата криза и какъв е изходът от нея". Срещата бе организирана от Студентския либертариански клуб и Клубът на социолога към УНСС.

„Две са основните причините за кризата: намесата на държавата и печатането на лесни пари. Ипотечната криза премина във финансова, а накрая - в икономическа, като всъщност тя може да бъде определена изцяло като политическа”, каза пред студентите Каролев.  Като причина той посочи и лошата регулация. Икономистът направи сравнение между кризите на XX в. и настоящата, даде примери от САЩ и изтъкна, че кризите протичат винаги по един и същ начин. „Харчат повече пари, отколкото събират от данъци, после се принуждават да взимат заеми”, определи началото на проблема за европейските държави гост-лекторът.

Лекторът

Кризи ще има винаги и това е доказано от икономиката. Макар че има „невидима ръка” на пазара, всеки отделен предприемач и отрасъл, работят на принципа на пробата и грешката. От свръхпроизводството започват проблемите като намаляване на цените, за да се развива продукцията, освобождаването на хора и постепенното преминаване към истински икономически и финансови затруднения.

Студентската аудитория

След края на лекция започна дискусия. Студентите бяха провокирани и свободно задаваха въпросите си.

Галерия снимки от Публична лекция насочи вниманието към виновниците за икономическата криза ...