Книга за Йоханес Гербер бе представена от катедра „Национална и регионална сигурност“

сряда, 21 ноември 2012 9:31

Новата книга „Йоханес Гербер и икономиката на отбраната в България“ бе официално представена в зала „Тържествена“. Сборникът е посветен на 90-годишнината от живота и творчеството на о.р. ген.-майор д-р Йоханес Гербер и е израз на благодарност към неговия принос в развитието на обучението и изследванията по икономика и управление на сигурността и отбраната у нас. Събитието бе организирано от катедра „Национална и регионална сигурност“ и събра преподаватели, студенти от специалността „Икономика на отбраната и сигурността“, много гости.

О.р. ген.-майор д-р Йоханес Гербер е смятан за един от създателите на немската микроикономика на въоръжените сили, с дълга военна и изследователска кариера, изтъкна проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, който представи книгата и д-р Гербер като "голям приятел на България", "със значителен принос за развитието на нашата катедра".

Проф. д-р Димитър Димитров представя книгата 

Името на Йоханес Гербер е свързано с изследването на икономическите проблеми на отбраната в следвоенна Германия и развитието на Бундесвера като въоръжена сила при изгражданото ново демократично общество. Повече от 10 години той неотменно участва в живота на катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС като гост-лектор, автор на монография, посветена на европейската икономика на отбраната, участник в многобройните конференции, в семинара по икономика и управление на сигурността и отбраната и др. В сборника са събрани публикации на Йоханес Гербер, отзиви за него и албум със снимки, много от които са запазили мигове от посещенията му у нас.

Третокурсниците от специалността "Икономика на отбраната и сигурността"

Това е много интересна книга със забележителни изводи и заключения по отношение на преструктурирането на една армия и цялостното военно преструктуриране в европейски мащаб, отбеляза в изказването си Йорг Шенк, съветник на посланика на ФРГ в България и референт по научните въпроси. За работата по сборника говори д-р Георги Пенчев, един от съставителите на изданието.   

Йорг Шенк (вляво)

Галерия снимки от Книга за Йоханес Гербер бе представена от катедра „Национална и регионална сигур ...