Лекция на Неврокопския митрополит Серафим на тема „Ролята на Българската православна църква за възпитанието на християнски ценности в младите хора“

петък, 17 май 2024 16:10

Открита лекция на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим събра в зала „Тържествена“ ректорското ръководство, представители на академичната общност, преподаватели и студенти.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства гостите, сред които бяха и доц. д-р Христо Михайлов, ректор на Лесотехническия университет (ЛТУ), член-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, преподавател в ЛТУ и доц. д-р Мария Кьосева, юридически съветник на Светия синод на Българската православна църква. Той сподели как се е родила идеята за тази лекция и отправи своите благодарности към Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим за това, че е намерил време в натоварената си програма за среща с младите хора.

„Ние, като университет, бихме искали да обхванем всички сфери на обществения живот – и икономиката, и бизнеса, и културата, и духовната сфера. За нас е удоволствие да правим срещи с различни хора, защото понякога, фокусирайки се само върху материалното, губим другите обективи и правим грешки, но всичко зависи от това как човек е възпитан още в училище, в университета, как обществото се отнася към възпитанието. Затова предполагам, че интересът, чисто интелектуално, към днешната лекция ще бъде много голям и ще имате възможност да зададете своите въпроси“, каза проф. Димитров при откриването на срещата.

Митрополит Серафим поздрави присъстващите с Възкресение Христово и благодари за възможността да запознае аудиторията с ролята на Българската православна църква във възпитанието в християнски добродетели на младите хора и с православните ценности като пътеводител за човешко извисяване.

В своето изложение Негово Високопреосвещенство преведе присъстващите през историята, посочвайки, че възпитанието на младите хора е вечен проблем и през вековете Православната църква винаги се е занимавала с него. Отбеляза, че възпитанието е много широко понятие, което както в миналото, така и днес не е дело само на Църквата, а е процес, обхващащ много страни, и включва както семейството, така цялата обществена среда – училището, университетите, работната среда. Той добави, че всичко, което обкръжава човека, може да послужи за неговото добро или недобро възпитание, за неговото израстване или за неговото разрушаване. Владиката припомни, че днес ние също имаме своите отговорности към младите хора и училището трябва не само да обучава, но и да възпитава. Митрополит Серафим посъветва при този процес да не се натрапва нашата грижа, а да се обърне внимание на това, което търсят младите хора. Той отправи посланието винаги да носим в себе си стремежа към добродетелта.

Лекцията породи интересна дискусия, на която бяха обсъдени различни въпроси. Студентите се интересуваха за ролята на медиите при представянето на Българската православна църква и какво може да се направи, за да присъства тя повече в медийното пространство, а проф. Атанас Ковачев, който е бил преподавател на Негово Високопреосвещенство по време на обучението му в специалност „Ландшафтна архитектура“ на ЛТУ, попита какво прави днес Светият синод, а и държавата за възпитанието на младите хора в християнските ценности.

В своя отговор митрополит Серафим отбеляза многобройните срещи, проведени с държавните институции относно предложението за въвеждането на отделен предмет в българското училище и уточни, че засега темата се изучава само като извънкласна форма, в която учениците, със съгласието на своите родители, имат възможността да получат знания за религиите и християнството. Той сподели за чудесната инициатива на Неврокопската епархия за провеждането на т.нар. „летен лагер“ в манастира „Св. Георги“, в гр. Хаджидимово, където децата се запознават с християнските ценности, и добави, че над 4 хиляди ученици на територията на Неврокопската епархия изучават „Религия и християнство“ като извънкласна форма на обучение, а в годините броят на желаещите да се обучават се удвоява. Не пропусна да посочи и предизвикателствата, сред които открои недостига на квалифицирани преподаватели, които да работят с децата и младите хора в училищата.

  

Галерия снимки от Лекция на Неврокопския митрополит Серафим на тема „Ролята на Българската правосл ...