Ректорът откри паметна плоча по повод 20 години сътрудничество между УНСС и Икономическия и социален съвет на Република България

четвъртък, 09 май 2024 13:18

В Деня на Европа в УНСС ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри паметна плоча по повод 20 години сътрудничество между УНСС и Икономическия и социален съвет (ИСС). Плочата е поставена на кабинет 2025, където на 22 декември 2003 г. е регистриран и започва дейността си ИСС.

Официални гости на откриването бяха Аурел Лауренциу Плошчану, заместник-председател на Европейския икономически и социален комитет, отговарящ за комуникацията, Пламен Димитров, заместник-председател на Икономическия и социален съвет и президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), Евгений Иванов, заместник-председател на Икономическия и социален съвет. От страна на УНСС присъстваха проф. д-р Лалко Дулевски, първи председател на ИСС (17.09.2003 – 24.01.2021) и настоящ омбудсман на УНСС и Илиян Чабуклийски, председател на Студентски съвет при УНСС.

Проф. д-р Лалко Дулевски, проф. д-р Димитър Димитров, Аурел Лауренциу Плошчану, Пламен Димитров, Евгений Иванов, Илиян Чабуклийски (от дясно наляво)

„УНСС има много тясна връзка с Икономическия и социален съвет на Република България, не само защото Съветът е регистриран и започва дейността си в УНСС, но и защото неговата същност и функции са разработени от кадри на университета. Освен това ИСС има аналогични правомощия и функции с Икономическия и социален комитет на ЕС“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „ИСС е институция, която е символ на гражданското общество на България. С откриването на тази паметна плоча, днес в Деня на Европа, искаме да отбележим успешното ни сътрудничеството с ИСС и ролята на нашия университет за създаването и развитието на Съвета“.

Аурел Лауренциу Плошчану отбеляза, че му е направило впечатление, че около половината от членовете на българския Икономически и социален съвет са преподаватели и възпитаници на УНСС, както и първият председател проф. Дулевски, в чийто кабинет през 2003 г. е регистриран ИСС. Вторият и настоящ председател Зорница Русинова също е възпитаник на този университет и в момента е докторант в него. Аурел Лауренциу Плошчану подчерта, че колаборацията на взаимно сътрудничество между университета и ИСС е много добра, защото Съветът се занимава с икономическите и социалните въпроси и се основава на икономиката, ако се решат икономическите въпроси, социалните също се намерят отговор. Аурел Лауренциу Плошчану изтъкна, че както всички представители на Европейския икономически и социален комитет, посетили до момента УНСС, за него ще е привилегия да е сред приятелите на университета и успешното сътрудничество между двете институции да продължи.

Проф. д-р Лалко Дулевски посочи, че идеята за поставянето на паметната плоча  е обсъдена на среща между ректора проф. Димитров и заместник-председателя на Икономическия и социален съвет и президент на КНСБ Пламен Димитров, който е и доктор по икономика от УНСС. Той отбеляза, че в кабинет 2025 е разположена и изложбата, която представя най-важните моменти от успешното 20-годишно сътрудничество между УНСС и ИСС.  Проф. Дулевски подчерта, че поставянето на паметната плоча и обособяването на такъв кът се е приела много добре и от Европейския икономически и социален комитет и те са изразили желание това да е място, където да бъдат излагани снимки от съвместните инициативи не само с ИСС, но и с аналогичната европейска институция.

Присъстващите на официалното откриване разгледаха изложбата организирана по повод 20-годишното сътрудничество между УНСС и ИСС


Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България е създаден със Закон за Икономически и социален съвет (обн. в ДВ бр. 41/2001 г.). ИСС (наричан също така и „Съвет“) е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София и е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Народното събрание на Република България.

ИСС е консултативен орган, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по икономическото и социалното развитие.

Мисията на ИСС на България е да бъде не само партньор в управлението на държавата, но и мощен двигател на организираното гражданско общество, задвижван от съгласие, аргументи, компромиси, но винаги насочен към напредък и справедливост.

Със създаването на ИСС като нова институция на гражданския диалог у нас започва и нов етап в развитието на организираното гражданско общество.

Като действащ орган Съветът е конструиран с провеждането на първата му пленарна сесия на 10 декември 2003 г. На 25 януари 2021 г. той започва четвъртия си четиригодишен мандат.

България е първата страна от т. нар. „нови” страни - членки в ЕС, която създава свой Икономически и социален съвет със специален закон и без участието на държавата в него. Самото създаване и съществуване на ИСС промени както политическата среда в България, така и социално-икономическите и индустриалните отношения, защото Съветът е платформа за постигане на съгласие между работодатели, синдикати и неправителствени организации с различни интереси.

Създаването на такава демократична институция на гражданското общество бе един от ангажиментите на страната ни в процеса на присъединяване към Европейския съюз, който тя реализира успешно.

С пълноправното й членство в ЕС от 1 януари 2007 г. ИСС бе изправен пред нови предизвикателства и отговорности. Днес той е сред националните съвети на страните - членки на Общността, който получава висока оценка, признание и уважение от европейските институции за работата си по утвърждаването и развитието на нови форми на гражданския диалог в България.

Галерия снимки от Ректорът откри паметна плоча по повод 20 години сътрудничество между УНСС и Икон ...