Публична лекция на Цветомир Петров на тема „Управлението на Столична община - ключът към европейско бъдеще“

понеделник, 22 април 2024 17:18

Катедра „Публична администрация“ към факултет „Управление и администрация“ организира поредната публична лекция в рамките на т.нар. „отворен семестър“.  Гост лектор бе г-н Цветомир Петров, председател на Столичния общински съвет, който представи пред аудиторията темата „Управлението на Столична община – ключът към европейско бъдеще“. Цветомир Петров е възпитаник на УНСС и Катедрата, има бакалавърска степен по публична администрация, а по-късно придобива и магистърска степен по управление и администрация.

Доц. д-р Деница Горчилова, Цветомир Петров, проф. д-р Цветана Стоянова и гл. ас. д-р Владимир Вълков

Доц. д-р Деница Горчилова, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Управление и администрация“ и ръководител на катедра „Публична администрация“, припомни, че днешната публична лекция е част от поредицата срещи, които Катедрата организира през този семестър, за да даде  възможност за активна връзка на студентите с живия живот, с това, което им предстои. Тя представи госта като подчерта:  „Днес имаме един неслучаен гост, който е прекрасен пример за нас в две направления. Едното е, че никога не можеш да напуснеш своята алма-матер, че когато веднъж си бил УНСС – винаги си УНСС. А другото, с което нашият гост е много интересен, е, че той не просто от първа ръка ще ви разкаже какво е публичната администрация, а поради това, че сте много близки по възраст, ще ви го разкаже на език, на който ние, може би понякога не успяваме.“

Доц. д-р Деница Горчилова

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, официално откри публичната лекция като приветства гост лектора и всички присъстващи в зала „Тържествена“: „Радвам се, че днес с нас е възпитаник на Университета за национално и световно стопанство, заемащ поста председател на Общински съвет София. Избраната от него тема е изключително актуална, имайки предвид че само от предприятията, намиращи се в столицата, се произвежда продукция за над 100 млрд. лв. и че БВП на човек е над 57 хил. лв., така че бъдещето развитие на София е от изключителна важност за страната като цяло. Тя изрази и своята увереност, че лекцията, която студентите предстои да чуят, ще бъде изключително интересна за тях с представянето на визията за развитието на София, стратегиите до 2050 г., които се базират на нея, и че теми, свързани с градската среда, интегрирания транспорт, околната среда и културата, вълнуват всички живеещи в столицата.

Проф. д-р Цветана Стоянова

Цветомир Петров сподели, че за него е удоволствие да бъде сред настоящите студенти. Той благодари за поканата на д-р Вълков и за възможността да сподели своя опит. Запозна аудиторията със структурата на администрацията в Столичната община, с това как тя работи, какви са нейните функции, какви са правомощията на отделните институции. Той посъветва студентите да ценят информацията, която получават от своите преподаватели, защото тя е важна, както и да не подценяват своите знания. Увери ги, че специалност „Публичната администрация“ е най-добрата специалност, защото е приложима във всяка една администрация и сподели своя личен опит. „Не подценявайте никога това, което е включено в учебната програма и това, което се преподава. Ако вие искате да се развивате в публичната администрация, всички тези уроци ще ви бъдат изключително полезни!“, допълни Цветомир Петров.  

Цветомир Петров

След края на лекцията студентите от специалностите „Публична администрация“ (III и IV курс), „Медии и журналистика“, „Социология“ и „Медия икономика“ имаха възможност да зададат своите въпроси и да се включат в интересни дискусии.

  

Галерия снимки от Публична лекция на Цветомир Петров на тема „Управлението на Столична община - кл ...