Ученици от Сандански и Петрич се явиха на пробни матури за прием в нашия университет

понеделник, 15 април 2024 16:40

За първи път тази година в изнесените пробни матури, които организира УНСС, се включиха градовете Сандански и Петрич. Пробните изпити във формат ДЗИ по български език и литература, които важат за приемен изпит в УНСС, се проведоха на 12 април в гр. Сандански и на 13 април в гр. Петрич.

Благодарение на добрата колаборация между университета и местното управление, изпитите бяха реализирани точно месец след  като ректорът проф. д-р Димитър Димитров подписа меморандум за сътрудничество с кмета на община Сандански – Атанас Стоянов, и се срещна с инж. Светла Данаилова, председател на Общинския съвет в Петрич, и г-жа Нина Попова, зам.-кмет по хуманитарни дейности.   

Да се уверят, че изпитите протичат по правилата, на място бяха заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова, директорът на дирекция „Кабинет на ректора“ г-жа Гергана Кирилова, деканът на факултет „Международна икономика и политика“ доц. д-р Светла Бонева, директорът на дирекция „Учебна дейност“ д-р Екатерина Деливерска и ръководителят на отдел „Връзки с обществеността и маркетинг“ г-жа Десислава Паунска.

Домакини на пробните матури бяха ЗПГ „Климент Тимирязев“, Сандански, и  ПГ „Пейо К. Яворов“, Петрич. И тук новата форма за прием в най-големия икономически университет беше посрещната с огромен интерес.  На пробните изпити във формат Държавен зрелостен изпит по български език и литература, които важат и за прием в УНСС, се явиха ученици не само от Петрич и Сандански, а и от Благоевград и Гоце Делчев. Някои държаха изпити и в двата града, защото правилникът за провеждане позволява неколкократното явяване, а за балообразуваща се приема най-високата постигната оценка.

Изпитите започнаха с встъпителни думи от проф. д-р Матилда Александрова, която и в двата града поздрави учениците за избора им да учат в университета с най-висока акредитационна оценка в България. „Университетът предлага съвременни и иновативни специалности. Те са  53, в различните области на икономиката, правото, журналистиката, социалните и политическите науки и социологията. И тази година приемаме по новите бакалавърски програми съвместно с Тракийския университет в областта на информатиката и педагогиката. Идвайки при нас ще ви посрещне модерна материална база, обновени общежития и широк набор от възможности за международен обмен“, поздрави средношколците зам.-ректорът по учебната дейност и им пожела да се срещнат отново през септември вече като студенти. Проф. Александрова представи и специалното издание на „Вестник на УНСС“, замислено като пътеводител за кандидат-студента.

В началото на всеки от изпитите д-р Деливерска проведе инструктаж на квесторите и учениците. И в двете училища беше изтеглен изпитен вариант № 3, но темите бяха различни. В рамките на третия модул кандидат-студентите в гр. Сандански имаха възможността да изберат между тема за интерпретативно съчинение „Вдъхновяващата сила на женската красота“ (върху „Колко си хубава!“ на Христо Фотев) или темата за есе „Силата на любовта“. Вариантът бе изтеглен от Лилия Бачева. В Петрич изтегленият от Светослав Попов вариант № 3  съдържаше избор между интерпретативно съчинение „Слово и памет“ (върху „Паисий“ на Иван Вазов) или темата за есе „Магията на словото“.

Изпитите преминаха при висока степен на организация и спазване на утвърдения регламент. Резултатите ще бъдат обявени след 10 работни дни в онлайн-платформата за кандидатстване на УНСС. Информация за следващите дати на предварителни изпити за прием в УНСС може да намерите ТУК

Галерия снимки от Ученици от Сандански и Петрич се явиха на пробни матури за прием в нашия универс ...