Публична лекция на Христо Попов, предприемач с богат опит на международния и българския пазар

понеделник, 15 април 2024 17:15

Катедра „МИО и бизнес“ и Алумни асоциацията на специалност „МИО“ организираха публична лекция на Христо Попов, предприемач с богат опит на международния и българския пазар, стартирал над 30 бизнеса, основател и управител на консултантската компания „FastTrack“. 

На лекцията присъства ръководството на катедра „МИО и бизнес“ – доц. д-р Васил Петков, ръководител на Катедрата, и доц. д-р Моника Моралийска, заместник-ръководител, преподаватели от други катедри, бивши колеги на лектора от следването му в УНСС, много студенти и докторанти от различни специалности. 

Ръководителят на катедра „МИО и бизнес“ доц. д-р Васил Петков представи известния предприемач, бизнесмен и лектор, като акцентира, че той е възпитаник на УНСС, завършил „МИО“ преди 35 години. „Смятам, че тази лекция ще ви бъде изключително полезна, тъй като Христо Попов може да ви научи на много неща, но най-важното е, че животът предоставя всякакви възможности, включително и в България, които чакат да бъдат взети“, каза доц. д-р Васил Петков, като разясни, че всички инициативи, свързани с организирането на открити лекции на катедра „МИО и бизнес“, са с цел студентите да повярват в себе си и да не се отказват да преследват мечтите си.

Ас. д-р Ивет Тилева от катедра „МИО и бизнес“ каза, че накрая на лекцията ще има и награди, но не за студентите, отговорили най-добре на зададени въпроси, а за тези, които зададат най-интересните въпроси.

„Ако някой каже, че не може да постигне целите си тук, че България му е крива, знайте, че не е прав. Да, сега нещата не са само хубави, има и лоши, както навсякъде, но не е както преди 30 години, 90-те години бяха наистина един кошмар. Не се заблуждавайте, че сега на друго място има нещо, което в България не може да се реализира“, започна своята лекция Христо Попов. Той засегна темата за реализиралите се българи по света, спечелилите международни конкурси, награди, номинации в различни области и предложи да се създаде „Алея на славата“ именно с имената на тези успешни българи. Обясни, че е учил и работил на много места по света, но се е връщал в България.

Засегна темата, че най-добрият урок по всички науки е самият живот, че в момента информацията няма стойност, поради технологиите и изкуствения интелект, който може да намери и предостави всякаква информация много бързо. „Вече  акцентът се премества върху прилагането на знанията в практиката, а не върху набиране на информация. Животът винаги ви дава правилните съвети, реалният живот е най-големият учител“, каза той.

Лекторът говори за стартирането на бизнес, сподели какви качества, според него, са необходими на хората, които правят успешен бизнес, наблегна на новата действителност, появила се с развитието на новите технологии и изкуствения интелект. Обърна внимание на необходимостта от промяна в начините на предоставяне на знанията в училищата и университетите. „Информацията, която се преподава много бързо остарява, затова  трябва да се преподават не знания, а умения“, каза той.

На финала той сподели, че може да организира „мастър класове“ и в УНСС, такива каквито се провеждат в Полша – за необходимите промени, които трябва да се въвеждат, съобразени с новата реалност.

„Светът е друг, училището е друго, бизнесът е друг, младите хора са други, всеки стои в социалните мрежи по 4 часа и половина на ден. За един ден вашият мозък получава повече информация, отколкото може да преработи и психически, и физиологически се претоварва. Вие сте бомбардирани от социалните медии и не може да се ориентирате кое е добро и кое лошо, кое е правилно и кое не е. И това е страшно. Мисля, че вашият живот е много по-труден от нашия, от този на предишните поколения“, каза Христо Попов, като обеща да даде редица практически съвети по време на „мастър класовете“.


Христо Попов завършва MBA в Cambridge и специализира в Harvard и London Business School.

Христо Попов е български „сериен“ предприемач с богат опит на международния и българския пазар. Основател и CEO на консултантската компания FastTrack. 

Започва да трупа професионален опит в McKinsey, след това в отдела за стратегическо планиране на Shell в Лондон. После е оперативен директор в Shell за България, а последната му позиция в компанията е генерален мениджър на Shell за Тайван. Работил е също така като директор „Бизнес развитие за Европа“ на SAB Mille и генерален мениджър на Inter Snack Bulgaria.

Основава 12 компании в сферата на търговията, бързооборотните стоки, недвижимите имоти, интернет търговията и др. Сред тях са магазините „Фамилия“, които отварят врати през 2000 г., соковете 100% Think Fresh, Wishio и др.

Гостуващ лектор по предприемачество и стратегии в Cambridge и YPO. 


  

Галерия снимки от Публична лекция на Христо Попов, предприемач с богат опит на международния и бъл ...