Подготвя се пробна матура и в Якоруда

понеделник, 15 април 2024 9:08

Якоруда може да стане четвъртата нова дестинация за тази година, след Сандански, Петрич и Враца, където ще се проведе предварителен изпит във формат ДЗИ. Проведен под контрола на квестори от нашия университет, оценката от него ще важи за прием в УНСС.

Това бе обсъдено по време на информационна среща за кариерно развитие на младите хора от региона в малкия читалищен салон при читалище „Светлина-1907“, гр. Якоруда.

На срещата присъстваха представители на общините Якоруда, Белица и Доспат, директори, зам.- директори и учители от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Якоруда, СУ „ Св. св. Кирил и Методий“, гр. Белица, ПГ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Белица, отговорници за сектор „Образование“ към трите общини, както и представители на НПО сектора. От страна на УНСС в срещата участваха проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, г-жа Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“, доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“ и г-жа Десислава Паунска, ръководител отдел „Връзки с обществеността и маркетинг“.

Събитието бе открито от проф. Матилда Александрова, която представи Университета и многобройните възможностите, които той предлага за обучение на студентите. „УНСС има 104-годишна история, той е най-голямото и най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа, но е и модерен университет със съвременни и иновативни специалности. УНСС предлага 53 бакалавърски специалности в редовна и в дистанционна форма на обучение. Тези от вас, които изберат да се обучават в нашия университет, ще имат възможност да учат в 9 университета по време на следването си, защото УНСС е част от елитната университетска мрежа ENGAGE.EU в партньорство с осем водещи европейски икономически университета. Студентите ни могат да реализират и мобилност по програма „Еразъм+“ в университети от 30 европейски държави“.

Представителите на общините изразиха своето желание да бъде задълбочено сътрудничеството между УНСС и трите общини с цел намиране на нови възможности за образование, развитие и реализация на младите хора от региона. Планира се и среща с дванадесетокласниците  от общините, а също и с техните родители.

Сайфедин Джурин, представител на община Якоруда, отбеляза, че срещите за кариерно ориентиране на младите хора от региона са изключително важни, защото общините се нуждаят от образовани, мотивирани младежи, които са най-ценният капацитет за развитието на една община.

Проф. Александрова отправи специална благодарност за отличната съвместна работа към г-жа Хатидже Джурина, председател на сдружение „Младежки инициативи Нестос“, град Якоруда, която заедно с доц. Бонева, подготви и реализира информационната среща.

Галерия снимки от Подготвя се пробна матура и в Якоруда  ...