УНСС бе домакин на „Ден на професиите”, организиран от Ротаракт

събота, 13 април 2024 16:40

Петима лектори от УНСС взеха участие в панелите на „Ден на професиите“, инициатива на Ротаракт клубовете в България и няколко Интеракт клубове. Събитието, което се провежда за първи път в УНСС, е ежегодна инициатива, която подкрепя ученици и младежи да открият своето професионално призвание.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, получи грамота с благодарност от Радослав Тонев, един от организаторите на събитието, вицепрезидент на Ротаракт Пловдив-Филипопол и възпитаник на УНСС

При откриването проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, изрази удоволствието си да посрещне в УНСС участниците в събитието и да ги поздравя от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров: „Радвам се, че сте тук и сте мотивирани да получите информация за това какви възможности за професионална реализация предоставя нашия университет по шестте професионални направления, в които обучава студенти. УНСС е с близо 104-годишна история, но в същото време, бе отличен с наградата „Бранд на България“ в категория „Най-иновативен университет в България“. Това е доказателство, че в УНСС се срещат традицията и модерността.“

Проф. Цветана Стоянова обърна внимание, че към УНСС работи единственият Междууниверситетски център за развитие на кариерата, който ежегодно публикува над 1000 обяви на наши партньори работодатели.

„За Университета и ръководството е важно да предоставим добра материална база за обучение, но и за живеене на нашите студенти. Предлагаме 12 общежития, повечето реновирани изцяло. Имаме и чудесна спортна база. Вчера се проведоха състезания, организирани от АИУБ, в които се включиха над 200 средношколци в три вида спорт. Разполагаме и с най-модерната библиотека, която е номинирана за „Библиотека на България“. Нашите преподаватели са както изявени лектори, така и заемащи множество ръководни позиции в държавата и бизнеса. Опитваме се да осигурим най-добрите условия във всички направления и да предлагаме множество възможности.“

Проф. Цветана Стоянов пожела на присъстващите да направят правилния избор за специалност и професия. „Сигурна съм, че това, което ще чуете днес, ще ви помогне да се насочите към УНСС.“

Радослав Тонев, вицепрезидент на Ротаракт Пловдив-Филипопол и възпитаник на УНСС, пожела на присъстващите да изберат подходящата за тях професия.

В панел „Икономика и финанси“ участваха доц. д-р Ангел Марчев, преподавател в катедра „Управление“, който има над 20 години преподавателски опит в прилагането на иновативни методи на обучение в УНСС. Лектор в този панел беше и д-р Кристиян Желев, гл. ас. в катедра „МИО и бизнес“ и бизнес лектор и обучител по различни програми за ученици, студенти и възрасти, съставител на програми. Той участва и в редица международни проекти, свързани с образованието и развитието на таланти.

В панел „Право“ лектори бяха д-р Стефан Радев, гл. ас. в катедра „Публичноправни науки“ в Юридическия факултет, като в момента е и част от състава на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС, и Николай Бошнаков, студент V курс в специалност „Право“, който се обучава и по модулната програма „Справедлив преход към устойчиво общество и право на климатичните промени“ в Университета на Тилбург по инициативата ENGAGE.EU, бил е част от отбора на УНСС на състезанието по международно публично право Philip C. Jessup.

Лекторите от първите панели - д-р Кристиян Желев и Николай Бошнаков

В панел „Международни отношения“ гост лектор беше Александра Гайтанджиева, студент IV курс, в специалност „Международни отношения“, председател на Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и носител на наградата „Студент на годината на УНСС“ в категория „Доброволец“ за 2023 г. От началото на настоящата година тя е младежки делегат към Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа.

Другите панели бяха: „Бизнес и мениджмънт“,Маркетинг и комуникации“, „Компютърни науки“, Архитектура и строителство“, „Медицина“ и „Педагогика“.

Проведоха се и работилниците „Успешни стратегии при кандидатстване за работа“, „Развий умения на бъдещето“ и „Какво иска да види работодателят в своите служители“. Към събитието имаше и работилници, които помагаха на желаещите да разберат коя професия им пасва най-много, да усвоят уменията на бъдещето, да подобрят автобиографията си и да повишат увереността си в процеса на интервюто за работа.

Националната инициатива „Ден на професиите“ на Ротаракт ще се проведе и в Севлиево, Враца, Добрич, Пловдив и Варна.

„Събитието е идеално за млади хора, търсещи да усъвършенстват себе си професионално, както и за такива, на които им предстои да започнат първата си работа или се затрудняват да направят още тази крачка“, казват организаторите.

    

Галерия снимки от УНСС бе домакин на „Ден на професиите”, организиран от Ротаракт ...